Öppet brev till Marcus Svensson i Smålandsposten

Marcus Svensson, skribent i tidningssörjan, närmare bestämt moderata Smålandsposten, skriver om de bloggare som återpublicerat det superduperhemliga FRA-dokumentet om svenskars visumansökningar i Ryssland. En av de bloggarna är denna blogg, Klotband (se här).

Marcus Svensson anklagar bloggarna för ”att tävla i brott mot rikets säkerhet”, att publiceringen kanske handlar om att man strävar efter att ”bli Jan Guillou” eller ”bara någon”. Vidare undrar Marcus Svensson vad bloggarnas arbetsgivare kan tänkas tycka.

Till att börja med så vill jag replikera med hur besviken jag är på Smålandsposten. En tidning jag läst mycket och en politisk linje som jag sympatiserar med, eller snarare identifierar mig med. Likheten mellan Smålandspostens beskrivning av sin politiska linje med denna bloggens beskrivning är inte en slump.

Nej, jag har inte ämnat tävla i brott mot rikets säkerhet. Jag anser inte att publiceringen är en tävling. Lika lite som jag antar att Marcus Svenssons inlägg är en tävling i regimlojalitet och kryperi för statsmakten.

Dock kan mitt agerande kanske vara ett brott mot rikets säkerhet. Om så är fallet så tar jag mitt straff, åklagare och polis kan nå mig på klotband@gmail.com. Om utredning om åtal inleds kommer jag naturligtvis att träda fram offentligt.

Men jag strävar dock inte efter att bli Jan Guillou eller ”någon”. Hade jag gjort det hade jag sedan länge gått ut med min person offentligt. En anledning just med att blogga under pseudonym är att inte skapa ett varumärke kring sin person.

Mitt beslut att publicera dokumentet grundade sig på solidaritet med Henrik Alexandersson som blev anmäld av FRA:s frontman Ingvar Åkesson. Syftet var att visa på mitt stöd till en rättrådig handling av Alexandersson.

Vad min/mina arbetsgivare, parti, kunder, leverantörer, arbetskamrater, kollegor, myndigheter, släktingar och vänner tycker om min publicering av dokumentet är för mig en struntsak. När någon visade det civilkurage som Alexandersson gjorde så tvekade jag inte att uttrycka min sympati på det sätt att jag publicerade dokumentet. De eller den person eller institution som inte vill ha med mig att göra på grund av det inträffade, vill inte jag heller ha med att göra.

Själv, till skillnad från Marcus Svensson, är jag inte så pass moraliskt korrumperad och omogen så att jag öppet men indirekt uppmuntra myndigheter, politiska partier och företag till att sparka eller på annat sätt trakassera anställda eller klienter.

Det jag istället gjort, kanske i stort ganska meningslöst men i alla fall symboliskt, är att säga upp prenumerationen på Smålandsposten.

Hälsningar från en som inte är tillräckligt ”fin”, enligt Marcus Svensson.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: