Åsa Linderborg och några nyttiga idioter

På DN Debatt idag: ”Regeringen gör historia till ideologiskt slagfält”

Med en prosa som verkar vara hämtad från Ung vänster skriver idag historiegrafen Åsa Linderborg och 252 andra akademiker en debattartikel om att man inte gillar den nya inriktningen på den statliga myndigheten Forum för levande historia.

Beror det på att man principiellt är emot en sådan statlig historieskrivning?

Nej, man kräver inte att Forum för levande historia skall läggas ner, bara att man inte skall upplysa om kommunismens brott.

Och som Peace, Love and Capitalism skriver lite syrligt, är man inte emot statliga muséer, trots att dessa kan sägas utgöra en statligt styrd historiebeskrivning.

Vidare skriver Per Ankersjö om att man kan undra varför kritiken kommer nu? Myndigheten har trots allt några år på nacken och har tidigare behandlat nationalsocialismens brott. ”Är ett kommunistiskt mord ädlare än ett nazistiskt mord?”

Artikeln andas Aftonbladet Kultur med allt vad det innebär av relativism och flåsig självrättfärdighet. Bland de undertecknande syns förutom ärkemarxisten Linderborg:

Marx-apologeten Sven-Eric Liedman

Trotskisten Håkan Blomqvist

Tidigare stalinisten (nu sosse) Ulf Bjereld och hans fru Marie Demker

Trotskisten Samuel Edquist

Sven Lindqvist, mannen som menar att nationalsocialismen och antisemitismen inte var den främsta drivkraft bakom Förintelsen

Lennart Palm, som ivrigt försvarat historierevisionisten Diana Johnstone i Ordfrontstriden och som skriver för den maoistiska tidskriften FiB/K.

Trotskisten Kjell Östberg

Vänsterpartisten Diana Mulinari

Marxisten Daniel Ankarloo

Örjan Appelqvist, ledande inom Attac

Vänsterpartisten Stefan Backius

Kristina Boréus, skribent i den radikalsocialistiska tidskriften Tidsignal och deltagande vid arrangemang av Stockholms Högskolevänster

Försvararen av antisemitiska Radio Islam, Jan Hjärpe

Vänsterpartisten och Attac-aktivisten Anders Neergaard

Vänsterpartisten Werner Schmidt

Anders Thoré, politisk sekreterare (!) i Vänsterpartiet

Detta vid en snabb översyn. Snacka om ideologiskt slagfält…

Annonser

5 svar

 1. nu är det snart 400 namn på listan. en lista av nyttiga idioter. och alla är förstås kommunister eller fötjänar att bli misstänkliggjorda på alla möjliga sätt och vis från extremneoblogghögern? man får kväljningar av hela diskussionen. är det ingen av er neohögerbloggare som har slagits av tanken att man kan skriva under ett upprop av detta slag av andra skäl än ideologiska? varför är det plötsligt så viktigt för er att försvara ett ”forum” som i statens tjänst ”skriver historia” efter vad politiker i regering och riksdag behagar beställa? ska inte forskningen stå fri från staten i en (liberal) demokrati? eller gäller inte detta om vi har en borgerlig regering? Det är inte bara korkat, inskränkt och reaktionärt att föra diskussionen på denna nivå: det är pinsamt.
  utan någon särskilt vänlig hälsning från en av de nyttiga idioterna
  MJV, forskare men inte kommunist.

 2. Jag vidhåller att de är nyttiga idioter för vissa vänsterextrema rabulister. Precis som vid FNL-demonstrationerna på 70-talet så tror folk att de gör en god sak men springer extremvänsterns ärenden. Jag vet hur det brukar funka i dessa sammanhang och jag känner den akademiska vänstern rätt väl. En lista skickas ut och folk skriver på i affekt, men läser man igenom texten och tänker till så märker man att man också skriver under på extremvänsterns problemformulering, oavsett sakfrågans giltlighet. Vet flera som var nära att skriva på men som hann tänka efter. Några namn på listan gör mig dock mycket besviken.

 3. ”Några namn på listan gör mig dock mycket besviken.”

  Ja, det kan jag mycket väl tänka mig eftersom de troligen inte står på din ”kommunistlista”…

  Detta är en fråga om principer om forskningens frihet – inte om politiska ideologier. Den striden får du leta efter annorstädes.

 4. @XL

  Två tokstollar, varken mer eller mindre…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: