Baronen av subprime

Den enes död, den andres bröd, brukar det ju heta. Man skulle kunna brodera ut det genom att säga: den enes konkurs, den andres vinst. Ja, det är subprime-härvan jag talar om. Några miljoner familjer har blivit påprackade lån de inte kan betala. Vilket får till följd att fonder kursar och banker skakar.

Men en man har fått symbolisera hur en katastrof kan vändas till en fördel. Hans namn är John Paulson och han är en amerikansk fondförvaltare på den egna firman Paulson & Co.

john-paulson.jpg

Han har en lång historia inom finansvärlden, men sin egen förmögenhet började han bygga efter att ha gett krediter till företag som var skadeskjutna efter IT-bubblan. Efter en viss oro för den amerikanska ekonomin började han dock satsa på att många av lånen skulle gå dåligt. Men trots att företagen som fått krediterna i princip var i bankrutt steg ändå priserna på låneobligationerna. Det var främst denna erfarenhet som fick honom intresserad av andra sätt att skydda sig vid en ekonomisk nedgång. Han frågade sig även vad som var nästa stora bubbla i den amerikanska ekonomin. Idag har vi facit och Paulson gjorde alltså helt rätt när han började köpa de då billiga försäkringarna mot kreditförluster, en idag mycket högt eftertraktad och dyr tillgång.

Mot detta kan man ha känslomässiga invändningar. Han profiterar ju på andras tragedier. Inte så olik andra världskrigets gulaschbaroner, affärsmän som svarthandlade kött billigt direkt av bönder och sedan sålde det dyrt utan ransonering. Nog kan man kalla honom baronen av subprime, men han är knappast mer omoralisk än någon som passar på att fynda på Kronofogdens auktioner.

Det är ju inte han som gett lån till dem som inte har betalningsförmåga, det är inte Paulson som drivit andra fonder i konkurs eller satt banker vid ruinens brant. Han drog sina egna slutsatser om vart det barkade och hans eget omdöme visade sig ha rätt där andras har felat.

Om alla som idag är drabbade av den amerikanska bostadsbubblan och subprime-krisen hade behållit sina sunda vätskor så hade vi inte haft den finanskris som vi har idag. Det är precis så kapitalismen skall fungera, inte vara snäll mot dem som gjort fel, inte vara elak mot dem som gjort rätt.

Läs mer på WSJ och The New York Times.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: