Kan bidrag skapa tillväxt?

Man blir bara så trött. Socialdemokraterna har fattat att det inte är lätt att vara småföretagare i Sverige.

Anledningen till att det inte är lätt att vara småföretagare i Sverige är främst två:

1. En stel arbetsmarknad.

2. Höga skatter.

Den stela arbetsmarknaden beror på höga ingångslöner, LAS och andra regler och förmåner. Detta skapar stor trygghet så fort du är innanför arbetsmarknadens höga murar men lika stor otrygghet då du befinner dig utanför. Detta innebär inte bara att folk sällan vågar säga upp sig eller byta jobb. Steget från fast anställd till egenföretagare är också det gigantiskt.

Säg att du som anställd har en lön på 20 000. För att ha samma levnadsvillkor som företagare måste du varje månad dra in 29 600 kr. Det vill säga lönekostnaden + 12 % semesterlön. Och ändå får du fortfarande bara ut cirka 15 000 kr i månaden. Du har heller ingen rätt till sjukpenning, föräldrapeng eller tjänstepension. Pengar till alla sådana utgifter måste du själv dra in utöver din lön. Dessa pengar skall du alltså skapa efter att du betalat lokalhyror, eventuella inköp samt eventuella anställda. Om du nu skulle råka gå med vinst från första början vill säga. Det blir en ganska saftig omsättning redan från första stund, särskilt som momsen är på 25 %.

Varför är det så här? Jo, innan du kunnat betala en enda krona som lön till dig själv för ditt eget arbete så måste du först betala skatt. Du kan jobba dig blodig och trött men inte få betalt eftersom staten först skall ha sitt.

Problemet kan koncentreras till: det är för höga trösklar innan arbete i eget företag blir lönsamt.

Detta kan man tackla på två sätt. Antingen som socialdemokraterna vill, det vill säga att upprätthålla de höga trösklarna men kompensera genom att ge även företagare rätt till styltor. Eller så gör man det enda rätta, skapar förutsättningar för en flexiblare arbetsmarknad och sänker skatterna.

Man kan fråga sig, tror socialdemokraterna att bidrag skapar tillväxt? Jag kan berätta för alla socialdemokrater att det är arbete som skapar tillväxt. Det är den enskildes arbete som skapar pengarna, de som brandskattas för att sedan pyttslas ut som bidrag. Bidrag i sig skapar inga värden.

Eller som Littorin säger till svar i en annan artikel: ”Återigen ska s starta företag med statsstöd. I stället borde det löna sig att som egenföretagare växa med egna pengar och kundintäkter”.

Startaeget.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: