Dynastin Wallenberg är slut

Första generationen frambringar, andra generationen förvaltar och tredje generationen förskingrar. Så brukar det heta om familjeföretag. Detta eftersom majoriteten av alla släktklenoder den vägen brukar vandra. Det är mycket svårt att bibehålla ett företagsimperium över så lång tid som tre generationer.

Ett av undantagen heter familjen Wallenberg som nu är inne på sin femte generation. Släktens bidrag till landet Sverige som industrination är oomstritt. De reformerade det svenska bankväsendet, de har spelat en avgörande roll vid finansieringen av många industriprojekt och fungerat som en stödjepunkt på arbetsgivarsidan vad gäller det svenska ”folkhemsbygget”. Man har tagit stort ansvar för den svenska nationens välmåga.

Men, som Bertil Torekull skriver på DN Debatt idag:

Och kvar stod efteråt tyvärr den stora journalistiska uppgiften olöst: de obesvarade frågorna om den Wallenbergska framtiden – nu sedan klenoder som Astra, Stora Kopparberg, Incentive, OMX och nu senast Scania sålts ut. Vad står egentligen familjen för i dag? Har man någon enda långsiktighet kvar mer än berikandet?

Det är exakt här vi står idag. Förvaltaren Marcus ”Dodde” Wallenberg var den sista länken på industrialistfamiljen Wallenbergs kedja. Han ligger antagligen på helspinn i sin grav idag när han ser vad som händer med arvet.

Smultronställen.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: