FED bedriver socialism för ”de rika”

Den bästa responsen på finanskrisen vore att avskaffa FED. Till skillnad från vår egen Riksbank som har sitt inflationsmål, ett hyfsat bra substitut för en guldmyntfot (se Jonung), så verkar FED inte ha några som helst åtaganden vad gäller inflationen.

Jim Rogers har hårda men underhållande kommentarer. På frågan om vad han skulle göra som centralbankschef svarar han:
– Jag skulle avskaffa FED och jag skulle avgå.

Bättre kan det inte sägas. Anledningen är att FED har öppnat kranarna för dollarmängden, vilket leder till inflation och en fallande dollar. Visserligen sänkte de ”bara” räntan med 75 punkter igår och inte 100 som många förväntade sig. Men på marknaden verkar många redan ha tolkat FED:s åtgärder kring Bear Stearns och diskontoräntan i söndags som panik och dollarn har bara de senaste dagarna tappat enormt i förtroende.

Rogers klagar också på att FED försöker rädda investmentbanker på dekis. ”Om du går i borgen för varenda investmentbank som har problem… Det är inte kapitalism, det är socialism för de rika”.

Precis, det är socialism. Det är inte en marknadsekonomi om de som presterar dåligt belönas.

FED:s räddningsförsök av Bear Stearns är: ”Det senaste försöket från den amerikanska staten för att försöka lösa ett problem som till stor del beror på åtgärder från staten självt”, skriver Alvaro Vargas Llosa.

Vidare gör han en historisk exposé över hur statliga ingripanden för att rädda dåliga finansinstitut har orsakat bubblor och kriser om vartannat. Faktum är ju att FED startade som en reaktion på instabiliteten i finanssystemet, en instabilitet som de statliga ingripandena själva skapade. Och därefter blev det bara värre. Vad ekonomin behöver är inte mer utan mindre statlig inblandning.

FED:s räddningsförsök efter IT-bubblan och 9/11 gav USA den byggboom de nu har haft. Vilket har lett till den fastighets- och bankkris de nu har. Att fortsätta på samma sätt är inte bara konstgjord andning, det är destruktivt. Det kommer ytterligare att undergräva moralen i banksektorn och det kommer att straffa de skötsamma.

Men klarar verkligen FED en sådan här andhämtning till? Trots allt har inte nio månader av åtgärder hjälpt. Och frågan är om man överhuvudtaget då kan tackla eventuella men ändå troliga svårigheter som kommer framöver? Som någon analytiker sa så handlar det inte om någon enstaka likviditetskris, det är en soliditetskris och då kan man undra hur mycket FED verkligen kan backa upp. Risken är stor att den uppbackningen mestades består av luft och en ännu mer urholkad dollar.

Därför bör man avskaffa FED, eller åtminstone skaffa sig ett inflationsmål och sluta leka socialister för ”de rika”.

LyckoBingo.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: