Ja, kommunismens ideologi är ond

Missa inte debattinlägget på Expressen idag av fd. riksdagsledamoten Ana Maria Narti (fp). Texten har rubriken Kommunism ska visst jämföras med fascism och är riktad mot Forum för levande historias särbehandling av kommunismens brott som jag tidigare skrivit om.

Kommunismens brott är ett resultat av kommunismens ideologi. Om detta bör ni berätta, Forum för levande historia.

För övrigt kan jag tipsa om Friedrich von Hayeks bok Vägen till träldom som är en måsteläsning om man vill fördjupa sig i kommunismens och nationalsocialismens gemensamma rötter. Kostar bara 39 kr hos Adlibris.

Annonser

Ett svar

  1. Marx definierar arbetare snävt som de som bara har sin arbetskraft att sälja och kapitalist den som köper arbetskraft och skapar mervärde genom tillägnandet av det nedlagda arbetet i en produktionsprocess. Vidare kan Marx också slås med en utopisk förhoppning att arbetarklassen ensamt kunde bära utvecklingen vidare genom en revolution, en klasskamp. För att definiera ut vem som var arbetare och den som inte var det, använde han sig av redan befintliga socialgruppsbegrepp, men det som Marx gjorde var att sammanföra klass och revolution som blev själva grogrunden för den senare förföljelsen av dem som inte tillhörde de utvalda. Liknar mer en religiös fanatism än en politisk ideologi, kanske man kan kalla det för en politisk väckelserörelse som urartade till massmord och förföljelse av oliktänkande. Det finns många likheter med fascismen och nazismen med samma grundidé om en utvald ren ras eller ett förtryckt arbetarklass som genom revolution ska föra hela mänskligheten till ett högre utvecklingsstadium. Dessa ideologier var bärare av samma tro på industrialismens och kapitalismens inneboende utvecklingsförmåga, stordriften, storskaligheten, framförd av den starke ledaren och massan som följer sitt predestinerade öde. Inget som vi individualister längre tror på. Eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: