ECB har drabbats av FED-sjukan

dollar-bubble.jpg

Läser i en artikel i DI att svenska banker är sura på Riksbanken och Stefan Ingves. Inte nog med att Ingves höjde räntan med 25 punkter, riksbanken har inte lika generösa utlåningvillkor som Europeiska centralbanken (ECB) skaffat sig.

ECB har nämligen ”vidgat gränserna för vad centralbankerna får ta emot som säkerhet”. Magnus Karlsmyr, finanschef på Stadshypotek låter nästan lyrisk när han berömmer ECB:

– Hos ECB kan du få pengar bara du lämnar ett bostadspapper som säkerhet. Vissa spanska bolåneinstitut har till och med kunnat emittera bostadspapper till en motpart inom den egna koncernen, och sedan gått till ECB och lånat pengar. Det är nästan som att ha en egen sedelpress.

I princip är det bara att gå till ECB och hämta pengar. Så bra att kreditsäkerheten urholkas! Eller kanske inte…

FED famlar mellan rädsla och panik. Den amerikanska centralbanken sprutar ut likviditet på marknaden. Man sänker räntan för att hålla luftbubblan uppe och hoppas på att den lägre tillväxten skall hålla inflationen i schack. Tanken är att det skall resultera i en mjuklandning eftersom det skapar ljus och luft för den haltande och halvkorrumperade finansindustrin. Denna, hoppas man i sin tur, skall inte torka ihop fullständigt utan kunna ge nödvändiga lån för att gjuta olja på vågorna för näringslivet. Det blir en balansakt som heter duga.

Dessutom är det keynesianism. En slags missriktad smygsocialism som socialiserar det felaktiga på marknaden. Vanligtvis, i en fri ekonomi, så värker man ut det onda. Aktörer som begått fel konkurreras ut, felaktiga produkter blir värdelösa och de som förköpt sig på ”fel” saker får stå sitt kast. I längden leder detta till att systemet självläker och korrigerar sina spelregler. Folk lär sig av misstagen helt enkelt. Men det som FED, och nu även ECB, gör är att man låter staten och i längden vanliga skattebetalare och löntagare agera målvakter.

Nån amerikansk kommentator sa att Friedman-eran är över. Och det verkar tyvärr inte bättre. Man får hoppas att Stefan Ingves och Riksbanken kan hålla stånd mot alla gnälliga banker som vill att vanligt folk ska rädda dem från deras egna misslyckanden.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: