Till allmänhetens förfång

Den 18 April dimper utredningen om den så kallade ”Allmännyttan” ner. Redan nu har det dock läckt ut att det mest realistiska vore att driva kommunala hyresbostäder på kommersiell grund.

Att kommuner bygger eller äger hyresbostäder är bara det lite konstigt. Men det direkt galna, skogstokig och på socialistiskt manér verklighetförnekande är hyresregleringen. Det vill säga att kommunala bolag sätter prisnormen.

Prisregleringar har aldrig fungerat och sannolikheten för att de skall fungera är obefintlig. Det fungerade inte i Sovjet, det fungerar inte i Venezuela och det fungerar inte här.

Tänk om vi hade kommunala bagerier. Tänk sedan att dessa är prisnormerande för alla andra bagerier. Att de kommunala bagerierna konkurrerar med låga priser, säg 8 kr per brödlimpa, är en sak. Att andra inte får överstiga detta pris med mer än 1 kr är något helt annat.

Kommer utbudet att motsvara efterfrågan när priset knappt täcker tillverkningskostnaden? Blir bagerisektorn en dynamisk och utvecklingsvänlig industri? Är det det här vi vill ha?

Att det finns de som vill behålla hyresregleringen är för mig en gåta.

Hyr ut din bostad kostnadsfritt hos BoPunkten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: