Filmtips: The Lost City

På grund av Kubas aktualitet i och med Fidel Castros avgång har jag passat på att se filmen The Lost City. Dramat från 2005 som är ett verk av kubanen Andy Garcia (Gudfadern III, Oceans Eleven).

Att se denna film är troligen det enklaste sättet lära sig om Kubas moderna historia. Det är främst en berättelse om en kubansk familj i övre medelklassen, men illustrerar utmärkt de sociala och politiska slitningar som Kuba genomgick under sent femtiotal.

tlc-3.jpgtlc-1.jpg

Huvudkaraktären Fico Fellove, som spelas av Andy Garcia, är nattklubbsägare i Havana med passion för dans och musik. Han främsta lojaliteter i livet är den egna familjen och den chica klubben El Tropico. Det kubanska samhället mullrar dock under ytan utav missnöje med diktatorn Batista. Hans ena bror Ricardo väljer kommunismen, den andra brodern Luis har anslutit sig till den handlingsinriktade demokratiska oppositionen. Fadern, en framstående professor vid Havanas universitet, menar att Batista borde avskiljas med konstitutionella medel.

tlc-2.jpg

Naturligtvis är det en omöjlig kombination för familjens sammanhållning. Landet Kubas uppdelning, politiska intriger och tragedi blir familjen Felloves. Vi får följa Ficos kamp för sina passioner och lojaliteter, helt enkelt strävan att få leva sitt liv. Trots fängslanden, tortyr, mord, statskupper och inbördeskrig. I kulisserna befinner sig sådana som Che Guevara och den ökände mafiosen Meyer Lansky, men den verkliga dramatiken berör de vanliga människorna. Den kubanska revolutionen kryper en inpå skinnet genom dessa människors ansikten, känslor och öden.

En film jag verkligen kan rekommendera.

Finns att köpa här (59 kr).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: