Haverikommission för vägskatterna

Ni missade väl inte Mattias Svenssons roliga och skarpa debatt-artikel i Expressen igår: Stoppa skattehaveriet!

I den lyfter han upp debaclet ”trängselskatt”, det vill säga vägskatterna i Stockholm. Ett projekt som hitintills gått back med miljarder och som inte blir självbärande förrens år 2011. Det är den dyraste vägskatten i världen. Miljoner har rullat ner i fickorna på privata företag. Föhandlingserfarenhet och kostnadskontroll verkar ha varit obefintlig. Han kräver därför en haverikommision.

Intressantast blir det dock när detta sätts i relation till diverse andra skandaler. Politiska journalister gräver ner sig och fokuserar på enskilda politikers kvitton och krogkvällar, men miljardrullning i havererade politiska projekt förbigås med knappt en notis. Sällan har väl det bibliska ordspråket om de silade myggen och de svalda kamelerna passat så pass bra.

Man skulle generellt kunna tala om journalismens (journalistyrkets professionella ideologi) statsvinklade slagsida. Jag menar att det hos Sveriges journalister existerar ett grundläggande antagande om att staten som helhet är någonting i grunden gott. Visst kan enstaka socialtjänster göra misstag, visst kan några få tjänstemän använda skattepengar för porrklubbsbesök, men systemet (världens största statliga ekonomi och skatt) är alltid något gott. Den svenska journalismen kan således aldrig bli systemkritisk. Ingen ställer sig frågan om var alla skattepengar tar vägen och om de används effektivt. Därmed fastnar man i de små frågorna, aldrig i de stora, då man skall granska statsmakten.

För övrigt fattar jag fortfarande inte varför privata vägar med expressfiler inte är något alternativ. I Sovjet hade de brödköer, i Sverige har vi bilköer.

Parlino.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: