Heja Ingves, fack off LO

LO-ekonomen Dan Andersson har tänkt till

Jag trodde att jag förstod hur Riksbanken tänker, men jag inser nu att jag inte gör det längre. Jag kan inte lista ut vad det är som styr Riksbankens räntebeslut, säger Dan Andersson, LO:s chefekonom.

Bäste Dan Andersson!

Riksbankens räntebeslut styrs av en sak, nämligen inflationen. Vi har kunnat se den tillta under hösten. Vi kan med relativt stor säkerhet anta att den kommer fortsätta att öka. Priset på råvaror, främst livsmedel och olja, ökar globalt och kommer att påverka Sverige. Detta är inget konstigt.

Riksbanken skall inte ta hänsyn till intressegrupper. Riksbanken skall inte hålla det feta LO-kollektivet under armarna. Riksbanken skall inte gynna ett fåtal på allas bekostnad. Riksbanken skall endast ta hänsyn till inflationen.

Inflationen hämmar nämligen investeringar, det som på sikt skapar jobb. Inflationen straffar den som tar ekonomiskt ansvar och gynnar de ekonomiskt ansvarslösa. Skenande huspriser och konsumtion på lånade slantar leder bara till ekonomisk osundhet på sikt. En inflation på drift kostar enormt mycket pengar att tygla. Riksbanken skall endast ta hänsyn till inflationen.

Monetär stabilitet är ytterst viktigt för att skapa en sund samhällsekonomi på lång sikt. Trots tio år av fasta inflationsmål verkar LO bli överraskat. Det kan inte tolkas på annat sätt än att du, Dan Andersson, med dina uttalanden är billig och populistisk. Tror man att denna höjning är skadlig, ja då har vi en ekonomi som redan är illa ute och då behövs ännu mer inflationsdämpande åtgärder framöver, inte färre.

Riksbanken är oberoende och opolitisk. Man kan bara hoppas att även LO blir det någon gång.

E24 – LO förstår inte längre Riksbanken
Dagens Industri – LO: ”Riksbanken bekämpar oljepriser med arbetslöshet”
Ekonominyheterna – LO sågar Riksbanken

Ny Tandblekningsmetod – Endast 795kr

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: