Ohly om kommunismens ideologiska felbarhet

lars_ohly2.jpg

Lars Ohly deklarerade idag i Svd att Vänsterpartiet inte tänker ingå i någon valplattform med sossar och miljöpartister. Detta tolkar många som en vinst för den borgerliga Alliansen inför valet 2010, se Ankarsjö och Personalist. Jag kan inte annat än hålla med.

Men en, tycker jag, principiellt viktig fråga är Vänsterpartiets uppgörelse med kommunismen. Något jag tidigare berört. Såhär säger nu Lars Ohly i SvD:s artikel:

Vänsterpartiledaren kallade sig kommunist ända till hösten 2005. ”Ett felbeslut”, medgav han i en SvD-intervju förra året. Men Lars Ohlys avbön var bara första steget. På kongressen i juni ska hela partiet slutgiltigt ta avstånd från kommunismen, genom att slå fast att man ”är en del av en europeisk vänstertradition som har gjort upp med de idéer och tankar som i namn av socialism och kommunism har inneburit lidande för väldigt många människor.”

Bra, är min första tanke. Bra att man erkänner att socialism och kommunism såsom ideologier (inte enbart vissa praktiker) har skapat lidande för många. V och Ohly bör ha cred för detta. Detta erkännande har suttit ovanligt långt inne och kommer säkert att skapa ramaskrin långt ute på den yttersta vänstern.

Å andra sidan talar man om dåtid, att man har gjort upp med den blodiga socialismen och kommunismen. Här må vi tveka. Att peka på en allmän europeisk vänstertradition som alibi är att göra det lätt för sig. Precis som SvD:s ledarblogg påpekar så har vänsterfalangen ökat på realpolitikernas bekostnad. Likt Lenin har man även hetsat mot fraktionsbildningar, i alla fall de som lutat åt höger, minns behandlingen av det icke-dogmatiska Vägval vänster. Och som Frykman skriver saknar partiet självkritik gentemot anhängarna av Chavez/Castro-axeln inom partiet. Hur pass ärlig Ohly är i sin nyfunna vurm för demokrati hänger också i luften. Exempelvis passar han i artikeln på att relativisera kommunismens människovidriga brott genom att slentrianmässigt attackera demokratierna USA och Israel. Lågt och grumligt Ohly.

Vi får hoppas att kongressen i Juni även tar en rejäl debatt och inte bara kommer med en snabb läpparnas bekännelse.Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: