Islam och mammon

twin_tower_kuala_lumpur.jpg

Eftersom jag nyligen investerat i en fond inriktad på Malaysia passade jag på att kolla upp deras finansiella sektor lite närmare.

Något jag inte visste tidigare är att Malaysias centralbank konsulterar en grupp islamiskt lärda i ett särskilt Sharia-råd: Islamic Financial Services Board (IFSB). Dessa fungerar som en fristående garant, dels för att islamiska banker tillgodoser internationell standard och dels så att kunder kan vara säkra på att de får en renlärigt muslimsk produkt. En artikel i LA Times behandlar fenomenet närmare.

Efterfrågan på muslimska banker har ökat och särskilt Malaysia har hållit sig framme. Landet har blivit en inspirationskälla till andra länder som vill följa efter, till exempel Dubai. Även stora västerländska banker som UBS och Deutsche Bank har etablerat sig på den muslimska marknaden. På liknande sätt, har jag hört från folk i branschen, har även svenska banker sett till att ge exempelvis sparkonton garanterat utan ränta. Huruvida de även beviljar lån utan ränta betvivlar jag.

Kritik mot denna utveckling saknas dock inte. Konservativa muslimer menar att IFSB blivit på tok för moderata och inte är tillräckligt strikta i sina bedömningar. Socialt medvetna poängterar att IFSB bara ser till ‘lagen’ och inte till andemeningen bakom koranens förbjudande av ränta. Det vill säga att ränta är socialt orättvis och att man därför bör se mer till hur exempelvis investeringar kan hjälpa de fattiga. Slutligen finns det de kritiker som menar att många av de nya finansiell produkterna som klassas som muslimskt korrekta bara är behäftade med diverse tricks för att komma undan ränteförbudet.

Hursomhelst har Malaysia lyckats utveckla sig till en fullfjädrad modern och finansiellt robust nation, utan att behöva ta avsteg ifrån sina traditioner och grundläggande moraliska principer. Ergo; även muslimska länder kan ta fördel av globalisering och modernitet. Det väcker hopp även för andra områden än det strikt finansiella.

Onoterat.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: