Snällheten och döden

I dagens Aftonbladet, under den oklara beteckningen ‘analys’, skriver Wolfgang Hansson en text om den amerikanska kongressens lagförslag om att förbjuda förhörsmetoden ”waterboarding”. Så mycket analys är det dock inte, texten liknar mer en som vanligt infam ledarartikel från det socialdemokratiska Aftonbladet. Själva syftet verkar inte vara en djupare analys av fenomenet waterboarding, dess kontext och de bakomliggande bevekelsegrunderna. Snarare är texten en ursäkt för det femtielfte försöket att ta heder och ära från president Bush. Som vanligt håller man en linje av total relativism i sin inställning till terrorism.

Hanssons ledande tema är att waterboarding är tortyr. Därmed bör det förbjudas. Därmed slut på diskussionen.

Men låt mig få beskriva ett något hypotetiskt scenario som förhoppningsvis kan ge en djupare bild av det hela…

Två passagerarplan kapas och störtas i centrala Stockholm, särskilt ansatta är banker och företag inom finanssektorn. Ett annat plan störtar i Försvarsmaktens högkvarter på Lidingövägen. Nästintill 3000 personer dör. Rosenbad undkommer dock tack vare några modiga medborgares ingripanden. Landet befinner sig nu i krigstillstånd i ett krig, inte med en annan stat utan en terroristorganisation vi inte känner till så mycket om.

Efter några månader lyckas man dock få fast en av hjärnorna bakom attacken, en höjdare inom terrororganisationen al-Qaida, en viss Abu Zubaydah. Denna man, som även misstänks ha lett en tidigare terroristattack som dödade 17 svenska soldater, gjorde dock motstånd när han greps och skottskadades därför. Men tack vare svenska läkares insatser lyckades han räddas till livet och kunde därför förhöras av den militära underättelsetjänsten.

Den garvade terroristen, som bland annat använt sig av 31 alias, gav dock ingen användbar information till sina förhörsledare. Med tanke på att nya attacker när som helst kunde komma gav man sig inte. Efter att ha avverkat en rad olika metoder såg sig de svenska förhörsledarna tvungna att ta till så kallad waterboarding. Det är en metod som går ut på att utsätta förhörsobjektet för omedelbar och kraftig rädsla. Detta dock utan att åsamka någon som helst fysisk skada eller bestående fysisk smärta. Denna metod fungerade.

Genom förhöret av Zubaydah gavs den svenska underättelsetjänsten kritisk information som kunde förhindra upp till ett dussin nya terrorattacker mot oskyldiga civila svenskar. Det gav även en bredare kunskap om terrororganisationen al-Qaidas struktur, mål och medel. Detta räddade liv och garanterade framgång i en rad militära operationer.

Men Wolfgang Hansson bryr sig inte om det moraliska dilemma som uppstår. För honom handlar det om tortyr, och det är automatiskt fel och bör förbjudas, oavsett vilka tänkbara scenarion som kan uppstå i framtiden. Själv tycker jag att det aldrig är fel att rädda oskyldiga människors liv.

trade_narrowweb__300x4780.jpg

londonvictimtulloch.jpg

bali-bomb-blast.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: