LO-ekonomernas cirkelrörelser

Läste denna intressanta krönika av Gunnar Örn i DI om hur arbetarrörelsen i allmänhet och LO:s ekonomer i synnerhet har växlat fram och tillbaka i sin syn på samhällsekonomin.

I den senaste rapporten som LO-ekonomerna släppte igår återkommer som vanligt drapan om hög sysselsättning. Mer intressant är inställningen till inflationen som skall vara ”låg och stabil” och att Riksbankens självständighet är viktig.

LO-ekonomen Dan Andersson har tänkt till

Detta att jämföra med hur Dan Andersson, LO:s nuvarande chefsekonom beskrev inflationsmålet i en debattartikel i DI maj 1990. Då gjorde han skarpa utfall mot att Sverige skulle ”frikoppla Riksbanken från demokratin [sic!]” och insinuerade att de som vill att vi ska prioritera låg inflation före full sysselsättning försökte mörka frågan från öppen debatt. Då var man med andra ord kritisk till en opolitiserad centralbank samt en sund inflationsbekämpning.

Men nu har man alltså slutit en cirkel, för på 1950-talet yttrade LO:s dåvarande chefsekonom Gösta Rehn de bevingade orden om att man skulle ”hata inflationen”. Men efter krigsslutet 1945 gick LO till och med längre än att bara vilja hålla inflationen sund, man hoppades att prisnivåerna skulle kunna sjunka.

Att göra kopplingen mellan produktivitet och reallöner verkar dock sitta långt inne. Fortfarande år 2008 tror den samlade arbetarrörelsen att det går att stiga mot högre höjder genom att rycka sig i håret. Kanske viktigare att sprida sin förlegade världsbild och slå blå dunster i medlemmarna eftersom det lönar sig bättre. LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedins inkomst var förresten 1,156 miljoner kronor år 2006.

Men glädjande är trots allt att LO nu återigen börjat inse att en höjd sysselsättningen genom hög inflationen är som att kissa i byxorna bara för att det blåser kallt.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: