Bensinskatten en obscent bra ”affär”

Minns hur Johan Hakelius i P1-programmet Spanarna för ett tag sedan förutsåg att snus, torsk och öl till vis del redan har eller kommer att ha ersatt cigarrer, lax och vin som konsumtionsvaror med hög status. Detta naturligtvis på grund av de förändrade skatterna. Visst är det så att ju dyrare något är desto finare tycks det uppfattas vara.

Därför tror jag att i framtiden kommer även bilåkning att vara ett ”nöje” enkom för den absoluta överklassen. Med den miljöhysteri som råder, där marknadsekonomiska lösningar ej tilltros något som helst värde, kommer snart drivbränsle att vara den mest beskattade varan som går att uppbåda. För några dagar sedan läckte det ut att klimatberedningen vill höja skatten på bensin och diesel med 70 öre och samtidigt minska rätten till avdrag för resor till och från jobbet.

Visst är det rimligt med skatt på energi, men någonstans måste man dra en gräns. Redan idag utgörs 70 % av bensinpriset av skatter, det är inte godtagbart. Samtidigt går en engelsk fackföreningsledare ut och kritiserar oljebolaget Shells vinster och kräver mer skatt. Företagets ansträngningar att genom investeringar, skapande av jobbtillfällen och tillväxt tjäna pengar kallade han för ”obscen”. Vad är i så fall statens ”vinst” om inte minst lika obscen. Oljebolagens bruttomarginal per liter bensin är 0,82 kr (2006), ytterst modest tycker jag.

En av mina ”radikala” vänner kallade skattehöjningen på snus för ”klasspolitik”. Och visst är det talande att de som främst förespråkar grön skatteväxling och dylikt för det mesta befinner sig till vänster. Detta innebär ju att att deras idealmål krockar, den så kallade jämlikheten krockar med drömmen om en orörd natur. Men det verkar inte vara något som bekymrar dem.

Så varför inte retas med både de grön khmererna och allt-åt-alla marxististerna genom att köra en riktig bil: en Ford Super Duty. Se denna reklamspot som sändes under Superbowl härförleden.

Lanefakta.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: