Östros signal: investera inte i Sverige

 thomas-ostros.jpg

Thomas Östros går ut hårt som ny ekonomisk talesman för Socialdemokraterna. Han verkar ha tänkt till och verkligen försökt förnyat sina tankar kring ekonomisk politik. Eller? Nu vill han återinföra förmögenhetsskatten, även känd som janteskatten. Den skall dock vara ”modern”, hur en sådan ser ut talar han dock inte om.

Saken är den att förmögenhetsskatten är en mycket dålig skatt. Den skrämmer iväg investerare, välbehövlig kapital söker sig utomlands, framgångsrika personer flyr också landet och den sänder en signal om att Sverige inte är ett framtidsland för tillväxt och satsningar.

Pengar som skulle kunna gå till att finansiera småföretag eller investeringar i medelstora företag kommer att leta sig annorstädes. Detta innebär att möjliga framtida arbetstillfällen sannolikt inte kommer till stånd. Därmed förlorar vi inte bara sysselsättning utan staten förlorar även potentiell skatter i form av arbetsgivaravgifter och inkomstskatt.

Dessutom är det inte för inte som förmögenhetsskatten kallas för idiotskatt, i betydelsen att det bara är idioter som betalat den, eftersom den i praktiken varit frivillig. För dem som har kunskap och resurser har det nämligen gått relativt enkelt att undvika denna skatt på skattade pengar. De som drabbats har istället mestadels varit människor i medelklassen som sett sin bostads värde skjuta i höjden. Ej heller att förglömma är hur socialdemokratiska regeringar skapat undantag för de rikaste då de helt enkelt förklarat att de inte kan ha kvar sin förmögenhet eller företag i Sverige om de tvingas betala förmögenhetsskatt.

Svenskar har, i jämförelse med människor i andra länder, mycket små förmögenheter. Och…

Sverige har den i särklass ojämnaste förmögenhetsfördelningen med en Ginikoefficient på 0,89 (vid en helt jämn fördelning är Ginikoefficienten 0 och vid en maximalt ojämn är den lika med ett). I USA är Ginikoefficienten 0,81 och i Italien – som har den jämnaste förmögenhetsfördelningen – är den 0.61.

Anledningen till denna sneda förmögenhetsfördelning, trots 70 år av socialistiskt styre, beror på att man velat hålla kvar medborgarna på en fattig nivå. I Sverige skall man inte få bli rik. Rika personer är mer oberoende, de har fuck-off pengar. Rika personer klarar sig bättre själva och behöver inte planekonomisk skola, vård och omsorg. Skulle antalet rika personer öka så skulle stödet för en stor planekonomisk sektor minska. Då skulle många politiker och byråkraters makt minska. Detta vill socialdemokraterna undvika.

Förmögenhetsskatten är dålig och kontraproduktiv, den leder till mindre skatteintäkter. Varför vill Östros återinföra den? Antagligen spelar han på grumliga populistiska och känslomässiga opinioner. Det är väl som någon sa att i Sverige är avundsjukan starkare än könsdriften.

Om man kallade skatten för ”skatt på sparande” hade den kanske inte haft samma demagogiska marxistklang.

Källa: ekonominyheterna

Affiliator Affiliateprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: