Mer om Cirkus Sahlin: företagande

Tidskriften Fokus har ett tema med intressanta reportage om Mona Sahlin, Sahlinisterna och intern sossekritik.

Mest intressant tycker jag att uppgifterna kring en ny socialdemokratisk företagarpolitik är. Mona Sahlin var ju ett stort fiasko som ‘minister för småföretagsamhet’ och levererade noll och intet. Istället för att själv ta hand om frågan har hon nu gett den äran till vänstesossen Luciano Astudillo.

luciano-astudillo.png

En gång i tiden var han det marxistiska SSU Skånes kandidat till ordförande i SSU, nu är det tänkt att han i samarbete med den korporativa delen av näringslivet skall konspirera fram en ny socialdemokratisk företagarpolitik. Vilken linje driver man då? Behöver arbetsrätten reformeras, skall det bli enklare att anställa? Nej. Skall det bli enklare att starta företag? Ja, men inte genom att underlätta, genom att undanröja hinder, utan genom att ”ge stöd” och bidrag. Viktigaste frågan verkar vara ”trygghet”.

Smaka på det ordet, trygghet. Är det något du förknippar med entreprenörskap, framåtanda och företagande? Var det det som drev Ruben Rausing, Ingvar Kamprad eller Erling Persson?

Kanske, men i så fall var det en trygghet man själv kunnat skapa av egen kraft, trots högskattestaten och socialdemokraternas politik. Inte trygghet tack vare starta-eget-bidrag eller annan bidragsbogsering. Att människor kan ha drivkraften till att förverkliga ett liv där man har makten över sina egna villkor verkar inte fastna mellan de socialdemokratiska synapserna.

Men mest talande är kanske ändå detta uttalande av Luciano Astudillo:

Låt butiker som inte kan ha schysta villkor och bra löner gå i konkurs.

Precis det tänket som LO:s ekonomer drivit i decennier. Så ”ny” är den nya socialdemokratiska företagspolitiken man håller på att jobba fram. Näringslivet skall leva 100% på fackets villkor. Svenska företag ska ha världens högsta anställningskostnader för svenska företag skall genom världens högsta skatter fortsatt bära oket av världens största offentlig sektor. Och bortom horisonten pågår globaliseringen.

Startaeget.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: