Den svenska modellens största kris

Som vanligt får man vända sig utomlands för att få en mer realistisk bild av landet Sverige och dess utmaningar. Matthew Engel har skrivit en initierad artikel för Financial Times om en brytningstid för ‘den svenska modellen’.

There is a growing acceptance that “the Swedish model” – exceptionally generous welfare policies combined with an exceptionally generous approach to immigration – is now unsustainable. That has been the basis of Sweden’s image abroad, and of its own self-image. And, in a very quiet, very Swedish way, its collapse is likely to be traumatic.

Det lite märkliga är att denna fråga, som säkerligen kommer att vara avgörande inför valet 2010, ännu inte på ett tydligare sätt kommit upp på den dagspolitiska agendan. Störst utmaning blir det självklart för socialdemokraterna som bygger hela sitt väsen på modellen. Men det blir likväl en utmaning för Alliansen och särskilt nymoderaterna som också de valt att dansa kring den heliga kon.

Politik är ett smutsigt hantverk. Man kan inte vara ”alla goda gåvors givare”. Man måste välja, prioritera, ta obehagliga beslut. För mig är det självklart att människor ska få bosätta sig var de vill. Men jag är samtidigt inte så pass naiv att jag inte ser det som främst en utopi, det vill säga ett mål att sträva emot. Däremot är en nedmontering av den svenska modellen med stor offentlig sektor och kravfria bidragssystem inte bara önskvärd utan även helt igenom genomförbar.

Happy Bingo – vi älskar bingo!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: