Äktenskap – en infekterad debatt

ringar.jpg

Debatten kring äktenskapslagstiftningen har minst sagt varit överspänd och förts på ett märkligt sätt av nästan alla debattörer, oavsett vilken sida de förespråkat.

Låt oss därför klargöra vad ett äktenskap i dess mest elementära form är för något:

Ett juridiskt avtal mellan två personer, sanktionerat av ett rättsväsende.

Detta är vad det handlar om. Förvisso kan det vara så mycket mer; tradition, religion och mer eller mindre sociala riter. Men den politiska frågan är begränsad till detta elementa. Och visst är det självklart att två personer skall få ingå ett juridiskt avtal och få detta sanktionerat av, i detta fall svenska staten. Lika självklart som att enskilda samfund själva skall få besluta i spörsmål som rör den egna trosutövningen, dess riter och former.

Men mycket dumt har sagts, debatten har varit full av löjliga påhopp och kännetecknats av något som lätt kan misstags för att vara medvetna missförstånd. Därför är det så befriande att läsa Marcus Svenssons ledare i Smålandsposten. Äntligen en röst som är befriad från skyttegravsmentalitet och som kan se vad det faktiskt handlar om.

Striden om äktenskapet
Framförallt två missförstånd förekommer i debatten när frågan tas upp, som både ja- och nejsidan gör sig skyldiga till att sprida. Dels hävdas att ­barnets ­situation förändras om äktenskapet även inkluderar samkönade par, dels framhålls att frågan handlar om homosexuellas rätt att få gifta sig i kyrkan.
Men de lagar som rör föräldraskap sorterar under en egen balk och påverkas inte alls av en lagsammanslagning. Inte heller handlar reformen om rätten att stå inför altaret. De ceremoniella delarna är en fråga mellan kyrkan och, förstås, de som ämnar viga sig.

Vi får i alla fall hoppas att våra politiker kan visa den respekt och tolerans som denna delikata fråga kräver.

Smultronställen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: