Glasnost i Vänsterpartiet?

En gång satt jag på en uteservering och drack vin med mina ”radikala” vänner. Deras för dagen största bekymmer var debatten om Ohlys egen beteckning som kommunist. Som vanligt var det inte kommunismen (1900-talets mest mordiska ideologi) i sig man oroade sig för, utan att det hela låg Vänsterpartiet till last. En vän och socialist, med känningar i Vänsterpartiets partistyrelse, frågade mig om vad jag tyckte att partiet borde göra. Mitt svar var att partiet borde rensa ut kommunismen fullständigt och stöpa om partiet, i vilket fall som helst borde de vara så tydliga som möjligt. Om de nu fortfarande ville kalla sig kommunister så borde de i så fall vara 100% tydliga på den punkten och lägga allt krut på att i så fall omdefiniera begreppet (vilket egentligen är omöjligt).

lars_ohly2.jpg

Vi vet nu vad de valde. Ohly avsade sig sin kommunism. Utspelet var dock halvdant och kom inte från hjärteroten, det gav en känsla av omvändelse under bilan.

Nu verkar det socialistiska Vänsterpartiet vara på gång med nya utspel. Informationschefen Jenny Lindahl Persson frontar tillsammans med partiledaren för en ny strategi av ”öppenhet” (se DN). Vad det konkret innebär framkommer dock inte. Det enda reella som kommer inom den närmaste tiden är en kampanj för att för att få tillstånd en folkomröstning om EU:s nya grundlag – Lissabon-fördraget.

Det känns som ännu ett substanslöst och halvhjärtat utspel. En minsta gemensamma nämnare som släpats fram i det trångsynta och sklerotiska partiet.

En sak som är intressant i vidare bemärkelse är partiets betydelse för den allmänna rikspolitiken och vänsterkartellens möjlighet till att vinna valet 2010. Såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet ligger nu nära fyraprocentsspärren. Henrik Brors har en bra analys om läget och de stora problemen inom vänsterblocket.

Elverket.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: