P2P lån växer och har nu nått Sverige

money.jpg

Mer om lån och krediter. Lån via P2P (people-to-people) var något som de flesta ansåg vara en ganska knasig idé för bara några år sedan. Men nu har tekniken och inte minst internetanvändandet mognat. För det rör sig nämligen om internetbaserade ”marknadsplatser” för lån främst mellan privatpersoner.

Loanland heter den svenska pionjäraktören. Den backas upp av, bland andra, Daniel Kaplan, som grundade Tradera samt Per Nordlander, grundare av Avanza och Nordnet. Även medieentreprenören och grundaren av produktionsbolaget Baluba, Peter Settman, sitter i styrelsen.

Andra aktörer finns i USA, såsom marknadsledaren Prosper, Zopa samt den från början Facebook-etablerade Lending Club. Vill man göra en verklig insats kan man via Kiva ge så kallade mikrokrediter till entreprenörer i tredje världen.

Hur skall man då värdera den här typen av marknadsplatser eller ‘låneförmedlare’? Svårt att veta då det är såpass nytt och det inte finns någon tillförlitlig statistik ännu. Ingen av aktörerna har hunnit fylla ett år och Loanland drog igång så sent som i början av månaden. De har också olika inriktning vad gäller kreditvärdighet och utlåningsfilosofi. Svenska Loanland erbjuder enbart blancolån, men sållar bort de minst kreditvärdiga aktörerna, även om de annars verkar ha en generös men strikt policy.

Men det är hur som helst ett intressant fenomen och det breddar marknaden både på låntagar- som långivarsidan. Skall bli intressant att följa utvecklingen. Hoppas bara detta blir mer än en sista station i enskilda personers skuldfälla.

Läs även denna intervju med VD:n i Prosper.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: