Spänn fast säkerhetsbältet, inflationen är här

hyperinflation.jpg

Fed sänkte, som sagt, räntan i tisdags och flaggade för att den kan sänkas ytterligare.

De amerikanska, kanadensiska, schweiziska, europeiska och brittiska centralbankerna ökar takten i sedelpressarna.

Men som Niklas Johansson på Veckans Affärer uttrycker det:

Feds kapitalinjektion dopar börsen
Att bankerna lättare kommer åt likviditet löser inga grundläggande problem, det stärker inga balansräkningar, det botar inga kreditförluster, det får inte husmarknaden i USA att vända uppåt […] någon långsiktig lösning är det inte. Den långsiktiga lösningen på finansiella bubblor (som bostadsmarknaden i USA) är att investerare får ta konsekvenserna av dåliga investeringsbeslut, att förlusterna kommer upp på bordet, och att konsumenterna och företagen sedan sparar sig ur krisen – även om det kan medföra en recession i USA.

Att centralbankerna nu sprätter ut pengar gynnar inte direkt inflationsbekämpningen. Stegrade energi- och råvarupriser samt priset på jordbruksvaror ger överlag ett ökat inflationstryck. Lönepåslag på i snitt 4,6 procent och fallande produktionstakt är heller ingen bra kombination.

jordbruk.jpg

Centralbankerna är viktiga aktörer, men de är långt ifrån allsmäktiga. Det som händer, händer och måste hända. Finansmarknaden är ett slagfält där centralbanker på sin höjd kan karaktäriseras som generaler. Vad vi ser nu är hur dessa generaler kastar in sina soldater i ett ”rött massanfall” fastän slaget redan är förlorat och inte går att vinna.

Sveriges inflation (KPI) är nu 3,3 procent och har ökat snabbt den senaste tiden. Detta är långt över Riksbankens mål på 2 procentenheter.

Och vad gör fackföreningsrörelsen, förutom att allmänt paja tillväxtskapande projekt? Jo, den har i brist på hänsyn till dem som är i utanförskap skapat ett högre lönetryck. Det verkar vara viktigare att förstöra för regeringen än att ta ansvar och visa så kallad ”solidaritet” med sina landsmän. Att släcka eld med bensin, hur smart är det?

Elverket.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: