Bernankes svek bra

bernanke.jpg

sänkte Fed räntan med 0,25 procent och NASDAQ och DOW baisar. Bernanke ‘svek’ genom att bara sänka med en fjärdedels procent i stället för en halv.

Marknadsstrateger, fondmäklare, investeringsanalytiker och andra har blivit nyväckta socialister och börjar nu gnälla:

Bloomberg
Det borde ha varit mer aggressivt. Marknadens instinktiva reaktion är att det här kommer lite för sent och att Fed är sen i reaktionerna.

Den största överraskningen var att Fed inte sänkte räntan mer för att mildra kreditsmällen. Ekonomin kommer sakta att bli allt grötigare och kreditmarknaden utlämnas åt sig själv utan någon hjälp ifrån Fed.

Men detta är ju bara bra. Det är ju såhär en marknad ska fungera, utan hjälp från pappa staten. Som sagt, en recession kommer förr eller senare, djup eller lång. Det går inte i det långa loppet att förhindra. Därför bör man låta det hända nu istället för att slösa tid och pengar genom konstgjord andning.

Den amerikanska ekonomin och dess finanspolitik står nu inför en ödesstund. Detta på flera olika sätt, som Martin Wolf påpekar, bland annat genom att den rådande finanspolitiken till stor del går stick i stäv med den man brukar predika för andra. Så nästa gång USA talar sig varmt för fria finansmarknader blir det inget annat än hyckleri och få lär lyssna. Detta vore inte särskilt önskvärt och därför bör USA nu välja rätt väg. Det vill säga inte hålla sina marknader under armarna med skattebetalarnas pengar och statens synliga och trubbiga hand.

Tidningsbutiken.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: