Stark ökning av blancolån

Det är tydligen inte bara i USA som belånad konsumtion på osäkra grunder är ett fenomen. Svenskar har sammanlagt 150 miljarder i krediter utan säkerhet, så kallade blancolån. Under årets nio första månader slogs rekordgränsen med 15 miljarder snabba men dyra lån.

Egentligen bör man på sin höjd ta dessa lån om man behöver en bil (i sitt arbete) och inte kan hosta upp pengarna kontant. Till utbildning finns det av skattemedel subventionerade CSN. Men man kan dock anta att en hel del av blancolånen går till sådant som mobiler, platt-tv, och kläder. TV-serien Lyxfällan har ju påvisat att det till stor del kan handla om sådant.

m8-stor.jpg

Någonstans gäller det dock inte bara låntagarna, även banker och finansinstitut som beviljar dessa lån agerar ibland slarvigt. Jag kan förstå om banker inte vill låna ut till egna företagare, eftersom deras livsuppehälle är ”osäkrare” än för en anställd. Men om man är anställd och har en hyfsad inkomst och samtidigt inga betalningsanmärkningar så verkar det vara fritt fram, oavsett hur mycket kredit eller lån man redan beviljats. Banker och finansinstitut borde ta sitt ansvar och samverka, till exempel genom ett gemensamt register, så att enskilda personer inte kan ha till exempel ett dussin kreditkort eller blancolån.

Rent allmänt har vi även i Sverige blivit lite av en kreditekonomi. Genom postorder har man länge kunnat handla kläder på kredit, men även märkeskläder kan sedan ett par år handlas på detta idiotiska sätt. Och elektronikkedjornas allt mer pressade marginaler har gjort dem till storsäljare av köp på kredit.

Vi får inte heller glömma de ökända sms-lånen där den idag värsta reella räntan är 474%. Helt otroligt! Om man ändå måste låna, så är ett tips att man oftast får bäst ränta hos storbankerna.

Källor: Göteborgs-Posten , SvD, Dina Pengar och E24.

Låg ränta, från 5,79% med Enkla lånet från SEB!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: