Socialsekreteraren Bush och pappa staten

Att förhindra en kommande lågkonjunktur med allsköns statliga ingripanden är lite som att skotta snön framför sig, eller kissa i byxorna när man fryser. Det hjälper lite för stunden, men det blir mycket värre sen.

george_bush.jpg

Men det verkar inte bättre än att Bush:s administration tycker att detta verkar vara en väg framåt. De har idag nämligen presenterat en plan som går ut på att skapa en möjlighet för subprime-lånens ”offer” att få göra en avbetalningsplan utan borgenärernas välsignelse. För att mota den våg av räntehöjningar som kommer att ske med subprime-lånen framöver kommer det under de fem närmaste åren vara möjligt för låntagarna att få en ”fryst” ränta.

Förutom att detta liknar populistiskt valfläsk och desperata obeståndsåtgärder innebär det också en rad negativa faktorer som kan påverka, inte bara den amerikanska ekonomin utan i längden hela världsekonomin.

För det första innebär det att de lånebindande parterna inte behöver ta ekonomiska konsekvenser för sina handlingar. Slarviga/giriga banker får inte den smäll på fingrarna de borde ha fått, överbelånade husköpare behöver inte anpassa sitt boende till sina inkomster.

lender-foreclosure.jpg

Symboliska konsekvenser blir dock att amerikaner i allmänhet ännu mindre än tidigare kommer att respektera riskerna med lån. Administrationen sänder i och med denna plan ut ett budskap om att det är okej att bli överbelånad, att man inte behöver anpassa sin konsumtion till sin inkomst och att ”någon annan” (alla andra) alltid tar på sig straffet för din överkonsumtion. Å andra sidan sänds ett budskap till banker och finansinstitut om att det är okej att ge lån till alla och allt, ta inget ansvar för ”någon annan” (alla andra) kommer ändå hjälpa dig när du sitter i rävsaxen. På så sätt eldar administrationen nu på den redan heta amerikanska lånekonsumtionen.

De ekonomiska konsekvenserna påverkas av dessa symboliska budskap, vilket innebär att krediter även i fortsättningen och på lång sikt kommer att flyga fritt för vinden. Bolånemarknaden kommer att dras med en hel del grus i maskineriet och att hitta en investerare som vill köpa de bakomliggande värdepappren blir inte lätt, de närmsta hundra åren eller så. Vidare så sätter man i och med sitt ingrepp en stenhård planekonomisk spik i fastighets- och bostadsmarknaden. Den spontana organiseringen av priser och rörelser på marknaden stoppas upp. De sansade aktörerna får ingen belöning för att de har skött sig. Allt detta sammantaget gynnar bara Slösa, samtidigt som Spara får se sig vara missgynnad på alla plan. Inte minst de redan lurade och av ratinginstituten missledda obligationsköparna får nu se även sina ränteinkomster kapade.

Som vanligt, höll jag på att säga, vältrar USA nu över stora delar av sina ekonomiska problem på omvärlden. Obligationerna med lånen har likt ICA:s köttfärs paketerats om med falsk varudeklaration och finns nu spridda runt om i världen. Det är alltså inte bara dollarn i valutareserverna som nu sprider amerikas gift runt globen. För övrigt så kommer detta att påverka förtroendet för USA:s ekonomi och därmed, eftersom så många jorden runt (inte minst här i Sverige) är beroende av densamma; världsekonomin.

Inte minst så undrar man ju hur illa det verkligen är, var ska det sluta? Och detta tilltag skulle man ju kunna vänta sig från Demokraterna, men varför rycker Bush ut till förmån för banker med en hjälpande hand ifrån staten?

Hade man direkt tagit hela smällen skulle recessionen bli djup men kort, men nu sopar man problemen under mattan och det kommer att ta mycket lång tid att komma på grön kvist igen när recessionen väl är här.

Bopunkten.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: