Bara flum och tokvänster – planekonomi aldrig lyckad

Måste bara kommentera dagens debattartikel i SvD: Inte längre flum och tokvänster – Marknadsekonomin har misslyckats.

Debattörerna Bo Ekman och Hans-Olov Olsson är båda knutna till något som kallas Tällberg Foundations, en stiftelse som agerar front för Bo Ekmans verksamhet som konsult inom styrelse- och ledarskapsfrågor. Stiftelsens utgångspunkt är något som de kallar för ”ett holistiskt systemtänkande”.

Ekman och Olsson har fel på så många punkter så det är svårt att sammanfatta. Som tur är såg jag att Bloggen Bent redan gett sig in i debatten, så jag kopierar helt frankt in hans, i mina ögon, viktigaste kritik.

* Till att börja med har de fel angående andelen fattiga i världen. I absoluta tal har fattigdomen rasat (se även Norberg). Deras utgångspunkt verkar vara att ”allt bara blir sämre” när utvecklingen egentligen går framåt. Och denna positiva utveckling beror på marknadsekonomins ökade utbredning.

* Att det sker miljöförstöring beror inte på den fria marknaden, det beror på att miljön inte är en del av marknaden och därmed inte har ett reellt monetärt värde. Påverkan på klimat och miljö är externa kostnader för företag. Att inlemma dessa på en marknad gör dem interna för företagen och skulle dramatiskt påverka incitamenten för en mer klimat- och miljövänlig produktion. Den ökade miljömedvetenheten bland konsumenter (en av årets trender på Trendgalan) fungerar indirekt som en sådan inkludering genom att företagen därmed kan skaffa sig konkurrensfördelar.

* Den viktigaste kritiken är repliken på att ”många i näringslivet saknar kunskaper om sambanden mellan ekologi och ekonomi”. Detta kan vara fallet men man undrar om detta påstående inte istället grundar sig på att näringslivet tar sin utgångspunkt inom ekonomi framför ekologi? Och det blir i och med denna artikel uppenbart att många inom ekorörelsen inte förstår ekonomi, än mindre sambanden mellan ekonomi och ekologi.

Sammanfattningsvis sätter de sin tilltro till politik och regleringar, med andra ord vägen till träldom. Dessa yrkeslobbyister, som tjänar sitt levebröd på att profitera på larmet kring miljön, påvisar hur fel det kan bli då miljöalarmism tillåts vara Big Business.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: