Svenskt kulturkrig

Tidningen Fokus har ett intressant reportage som tar upp de politiska klimaten hos de nordiska länderna. Den tes som drivs i artikeln är att de nordiska länderna, under sin ytliga likhet, är väldigt olika. Och dessutom verkar de olika politiska isotoperna glida ännu mer isär.

Danmark är överlägset längst till höger; såväl kultur som politik är mer borgerlig och mer liberal – oavsett vilken färg regeringen har. Där finns en utbredd kulturkonservatism – och kulturradikalism. Där finns också den närhet till kontinenten som sannolikt är skälet till att Danmark har Radikale Venstre, ett kulturradikalt parti som det inte finns någon motsvarighet till i övriga Norden – däremot i Europa.

I Sverige har demarkationslinjen ingen utpräglad partipolitisering. Det går visserligen en linje mellan KD å ena sidan och alla andra å den andra. Men dess betydelse är liten och den utslätas dag för dag. För medan kulturkriget är levande i Danmark så är det i stort sett dött i Sverige. Den kulturradikala hegemonin i Sverige är total, vilket inte minst visar sig i att dess apologete, när de tar ton, tar spjärn emot just den danska debatten, om än i självförhärligande syfte och utan egentlig (svensk) opposition. Demarkationen är så otydlig eftersom dominansen är så förkvävande. Därför behövs ett svenskt kulturkrig!

Affiliator Affiliateprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: