Den korrupta revolutionens barnbarn

villa-and-staff.jpg

Mer Sydamerika. Har läst en intressant kommentar av Alvaro Vargas Llosa; ‘The Other Zapatista‘. Liksom Chavez nu har genomfört en jordreform (läs stöld och häleri) i Venezuela, likaså skedde i Mexiko efter den mexikanska ”revolutionen”, 1910-1917. Vargas Llosa har träffat ett barnbarn till revolutionsledaren Zapata och beskriver utifrån det mötet vad den skenheliga altruismen gav den mexikanska befolkningen.

Det Institutionella Revolutionära partiet (PRI), som var en biprodukt av revolutionen och som styrde Mexiko under nästan hela nittonhundratalet, betecknade sig själv som ”Zapatistiskt” och grundade sin legitimitet i stor del på en massiv jordreform. Idag berättar Zapatas barnbarn, som lever i misär, varför arvet efter revolutionen är ett fullständigt misslyckande för landsbygdens bönder.

Den fattige lantarbetaren förklarar att jordreformen snart utvecklades till ett spel mellan byråkrater och politiker som ledde ner i ett korrupt och politiserat fördärv. Krediter för att expandera hamnade alltid i samma fickor och alla privata initiativ konkurrerades snabbt ut av statliga bolag som kunde dumpa priserna. På så sätt hölls de fattiga småbrukarna kvar vid sin lilla jordlott.

Men den största tragedin inträffade först då en viss liberalisering infördes på 1990-talet. Decennier av kollektivism och underfinansiering tog då ut sin rätt och småbrukarnas ineffektiva system klarade inte av konkurrens från utlandet. Detta fick till följd att många sålde sin mark (något som tidigare varit förbjudet) och flyttade in till städerna. Då dessa inte kunde sluka denna våg av fattiga landsbygdsbor skapades ett annat socialt problem; illegal invandring till USA.

Naomi Klein skulle säkert kalla det för nyliberal chockterapi, men då har man spänt vagnen framför hästen. Faktum är ju att det är verkningarna av nästan hundra år av socialism som laddat upp för den politiska elchocken. Och om Zapata (som egentligen inte var socialist) skulle återvända idag, säger barnbarnet att ”han skulle dö av sorg”.

Appropå Venezuela, politiskt omognad och odemokratiska förslag, läs gärna Zaida Cataláns debattartikel i Expressen idag.

Bokasmart.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: