Svartjobb ingen kostnad

Enligt denna artikel i DN så ”kostar svartjobben betydligt mer än bidragsfusket”. Men detta utgår ifrån en vriden logik. Bara om man tror att alla pengar som förtjänas från arbete egentligen tillhör staten kan man komma fram till en sådan slutsats. Sanningen är den att svartjobben kostar 0 kronor. För merparten av de jobb som betalas svart hade inte utförts om de skulle betalats vitt. Dessa ”skattepengar” existerar alltså inte. Men däremot är bidragsfusk alltid en kostnad i egentlig betydelse, eftersom det är skattepengar som betalas ut till de som inte är berättigade.

Problemet är en överreglerad arbetsmarknad och de oerhörda skattekilarna som gör det synnerligen lönsamt för både köpare och säljare att göra affärer svart. Lägger man därtill den obefintliga nyttan med övertidsarbete och de små möjligheterna till lönekarriär på vitt arbete, så har vi en formel för de problem som det politiska systemet står inför nu.

Och det här handlar inte främst om grov ekonomisk brottslighet. Merparten av svartjobben är det vanligt folk som står för. Ett skattesystem som så uppenbart nonchaleras, kan man säga att det är ett hållbart system? Vore det inte rimligare att reformera systemet istället?

Sverigeresor.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: