Etik och profit går hand i hand

Precis som andra varor som förfäktar vissa ideal och stillar ett oroligt samvete, exempelvis miljömärkt toapapper eller rättvisemärkt kaffe, så får du betala mer för själva idealiteten än vad som normalt är rimligt.

Det är ju egentligen helt naturligt. En varas prissättning bestäms ju inte av vad den kostar att tillverka, lagra och marknadsföra (plus lite profit). Priset bestäms alltid efter hur mycket du som kund är beredd att betala. När du köper kaffe och med fuktade ögon tänker på den stackars kaffebonden i Latinamerika som får lite mer betalt för sina kaffebönor så går den absolut största delen av ”överpriset” (jämfört med vanligt kaffe) till affärens ägare.

Likadant är det med så kallade etiska fonder, något som ekonominyheterna skriver om. Jag har redan skrivit om fondsparandet fällor och då varnat för att man kan få betala dyrt för indexfonder, eftersom fondbolaget låtsas att det sker en mer aktiv förvaltning. Nu visar det sig att etiska fonder, som utger sig för att göra ett etiskt* urval, mest köper indextunga storbolag som i sak knappt skiljer sig ifrån en indexobligation. Detta innebär att fondförvaltaren låter en dator göra jobbet men tar betalt som om en påläst och aktiv finansiell expert gör jobbet.

* Går inte in på den lite mer akademiska frågan om vad som är etik eller etiskt.

HappyBingo

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: