Naomi Klein och Chockdoktrinen

naomi_klein2_250.jpg

Vänsterskribenten Naomi Klein är väl mest känd för boken No Logo som blev ett fenomen för ett par år sedan. Den var populär i vänsterakademiska kretsar och bland kulturjournalister, något av en bibel för folket inom den så kallade globaliseringsrörelsen. I boken beskrivs storföretagen som feodala krigsherrar och reklam som hjärntvätt. Rationaliseringar inom den globala arbetsmarknaden utmålades naturligtvis som ett nationellt hot. I den svenska utgåvan har Mikael Löfgren, från det tidigare maoistiska Ordfront, skrivit förordet.

Den senaste boken The Shock Doctrine: the rise of disaster capitalism är en fortsättning på det vänstersvammel som frodas på vissa amerikanska lärosäten. Ökenvandringen efter marxismens såväl praktiska som teoretiska nederlag leder allt längre ner i de ideologiska kloakerna. Här utmålas marknadsekonomi som den fientliga kraften bakom krig, terrorist-attacker, statskupper och naturkatastrofer såsom tsunamin i sydostasien 2004 etc. Fria marknader, äganderätt, konsumentfrihet och vinstmotiv är således enbart ett sätt för storföretag att exploatera och skövla jorden runt. På så sätt får själva marknadsmekanismen en politisk roll. Det pågår sålunda en konspiration som genom sådana här chocker försöker omforma politiken i marknadsekonomisk riktning.

tiananmen-square-tanks.jpg 200px-mao1946.jpg

Ideologin känns igen. Det är väl snarast logiken som felar. Enligt Klein var det massakern 1989 på Himmelska fridens torg som fick Kina att välja en mer marknadsinriktad väg. Att Maos mordiska och tyranniska politik ledde till krav på de ekonomiska reformer som Deng Xiaoping infriade 1979 verkar inte ha fastnat i Kleins historiemedvetande. Ett ännu mer knasigt påstående är att Thatcher skapade Falklandskriget, så att hon därigenom fick pondus till att knäcka fackföreningarna och öppna upp för en nyliberal regim. Det var Argentina som startade kriget och den brittiska samhället var redan kört i botten utav socialistiskt vanstyre. Thatcher drev igenom de reformer som hon ansåg vara nödvändiga, och hon lyckades ju oerhört bra. Och det var inte heller någon konspiration som ”chockade fram” en mer öppen ekonomi på Nya Zeeland och i Chile. De övergav helt enkelt sin socialistiska politik eftersom den inte fungerade och skapade kaos i ekonomin.

hezbollah.jpg

Boken maler på i över 500 sidor med felande fakta, logiska felslut och en känslodriven retorik. Hyllningen till terroristorganisationen Hizbollah blir den intellektuella pricken över i:et.

The Shock Doctrine av Naomi Klein (bokrecensioner)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: