Förtroende – världens kanske mest eftertraktade konsumtionsartikel

trust.jpg

Det händer mycket nu vad gäller skattemedel och statens uppgifter. Carnegie-härvan och statens försäljning av sina bolag, till Sidas miljardregn över korrupta och totalitära regimer kan nu även läggas bedrägeri och svindleri… Vad skall staten syssla med? Och hur gör skattepengar mest nytta?

Statsvetarproffessorn Bo Rothstein har forskat i ämnet ”Quality of Government”, dvs vad som känneteknar god statlig styrning, dess trovärdighet, pålitlighet, opartiskhet och kompetens. Han har i ett flertal publikationer, bland annat boken ‘Sociala fällor och tillitens problem’, diskuterat det sociala kapitalets betydelse för trovärdigheten och effektiviteten i politisk styrning och statens verksamhet.

Glasögon i din styrka från 395 kr inkl. porto!

Och är det någon del av näringslivet som sitter i en liknande sits så är det finansmarknaden. Dess aktörer är beroende av en hög trovärdighet för att få förtroende att förvalta kundernas pengar och vara behjälpliga vid kundernas affärer.

Myndighet, politiker och finansaktörer är alla beroende av förtroende. Det vill säga att skattebetalare, väljare, medborgare, aktieägare och kunder har tillit till dem. För att använda skattepengar på bästa sätt. För att genomföra en politik av god kvalitét. Eller för att förmera kapital.

money_flow.jpg

Därför är det beklämmande att det på Carnegie har framkommit uppgifter om en vilda västern-mentalitet. Det har varit ett tjänstemannastyrt bolag. Där byråkraterna i företaget har kunnat belöna sig själva på aktieägarnas bekostnad. Nu ingriper dock marknaden och skickar ut sina vargar för att antingen sluka dem eller slita dem i stycken.

Finansmarknadsminister Mats Odell kölhalas nu mer eller mindre av oppositionen. Det är inte rätt. Den kritiken styrs utifrån ideologiska motiv. Odells största problem är att han inte tillräckligt pedagogiskt har förklarat vilka enorma fördelar som ett privatiserande innebär. Ett av kryptomarxism indoktrinerat folk har svårt att förstå att företagens vinster och värden med stor säkerhet kommer att stiga. Vilket genererar mer skatt, fler jobb och nya investeringar. Han har inte heller haft en lätt uppgift. Att genomföra sådana här affärer kräver mycket stor diskretion och tålmodig inväntan.

Billigalån.se – när du behöver låna pengar!

Och så har vi Sida. En myndighet som mer eller mindre skämtsamt kallats för ”Warzavapaktens tross- och trängtrupp”, med åsyftan på deras förkärlek till socialistiska diktaturer i tredje världen. Om ett privat företag skötts på samma sätt som Sida hade det sedan länge gått i konkurs. Därför bör Sida läggas ner och andra aktörer ta över verksamheten. Vi kan inte låta pengar rinna iväg utom kontroll, även om det får samvetet att kännas lite bättre. Vår insats måste göra skillnad, varaktig skillnad.

Vi måste ha tillit, vi måste ha förtroende och säkerhet.

CoolStuff.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: