Göran Persson drar in mer än 100 000 kr till staten

Man kan säga mycket om ”avgångsvederlag” för stadsråd. Man kan tycka att 121 000 kr i ersättning per månad för ”avgång” är en hel del pengar. Att ett före detta stadsråd dessutom tar 100 000 kr per föredrag kan också sticka vissa i ögonen. Men mest gnäll verkar det bli då dessa två faktorer samverkar. Det vill säga att ett stadsråd dels får 121 000 kr i månaden samtidigt som han tar 100 000 kr för ett föredrag, utan att avgångsvederlaget påverkas. Lägg till persona ‘Göran Persson’ och det blir mer syre i elden.

Men Göran Persson driver en Enskild Firma. Kanske är det för att det finns så lite insikt om företagandets villkor som det blir ett sånt här ramaskri.

Vi kan börja med konsultarvodet. Att hålla ett föredrag innebär en hel del arbete. Förutom kontakt med uppdragsgivare och förberedande samtal tar sammanställningen av föredraget minst 4 timmar av koncentrerat arbete. Inberäkna sedan restid och väntetid då annat arbete får stå tillbaka. Att behöva övernatta på annan ort kan också vara en konsekvens av uppdraget.

Utav de 100 000 kronorna är 25 % moms. Det blir 20 000 kr. De resterande 80 000 kr går in i den enskilda firman som inkomst. Men detta är långt ifrån pengar i handen för den enskilda näringsidkaren. Kostnaderna för uppdraget måste betalas. Låt säga att hotell, mat, resa och andra kostnader uppgår till 4000 kr, kvar blir då 76 ooo kr. Har firman inga andra kostnader (ränta på lån etc) eller investeringar och väljer att inte periodisera medlen räknas detta som vinst. Vinsten beskattas då först med en Egenavgift på 30,89 procent = 23 476 kr. Kvar är då 52 524 kr som blir ”lön” för näringsidkaren. Sedan kommer ju kommunalskatten på 16 500 kr, statlig inkomstskatt på 5 600 kr och pensionsavgift på 2 150 kr. Glädjande är dock en skattereduktion på 3 100 kr. Det innebär att utav de 100 000 kronorna som man tar betalt för sitt uppdrag återstår cirka 31 000 kronor, som man så att säga får direkt i handen. Detta förutsatt att man inte har några andra kostnader i företaget.

Onoterat.se – Investera i Sveriges nya tillväxtbolag

Men nu är det ju inte så i det här fallet. Den enskilda firman har antagligen kostnader som överstiger intäckterna. Kanske väljer Göran Persson att fondera pengar så att de finns tillgängliga för investeringar eller annat nästa år. Därför är han berättigad till sitt avgångsvederlag på 121 000 kr i månaden, som i sin tur ger 60 800 kr i handen och en total skatteintäckt på på 99 500 kr exklusive moms.

Det riktigt sjuka i sammanhangen är hur mycket skatt man tvingas betala för sitt arbete. Men i det här fallet har ju den berörde grävt sin egen grop. Om det moraliska i det hela vill jag påstå att det inte är fel att följa lagar och att arbete för sitt eget uppehälle bör uppmuntras.

DN: Persson får full ersättning trots sitt nya konsultjobb
SVD: Sahlin frågande om Perssons inkomst

Affiliator Affiliateprogram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: