Pär Nuder tycker utanförskap är bättre än jobb

par_nuder.jpg
Socialdemokraternas ekonomiske talesperson Pär Nuders kritik av Alliansens budget tas upp av DN:s ledarredaktion. Niklas Ekdal menar att riksdagsdebatten har en märklig utgångspunkt.

Oppositionen resonerar som om stora grupper vore obotligt långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna – just de grupper som slogs ut under Göran Perssons regeringsår.

Likaså Barbro Hedvall är upprörd.

Vad är det för budskap det gamla arbetarpartiet kommer med? Det väsentliga är att människor får vara kvar i arbetslöshet eller sjukskrivning med goda förmåner.

Det sociala trygghetssystemet är ju tänkt att vara en tillfällig avlastning då den normala arbetsinkomsten uteblir, inte en evig heltidsförsörjning. Tanken måste ju alltid vara att det normala är att folk arbetar för sin försörjning, att människor skall bli friska och att arbetslösa ska få ett arbete. Men detta verkar inte vara fallet hos Pär Nuder och hans arbetarparti.

Finansminister Anders Borg nämnde Finlands trygghetssystem hos Studio Ett i P1 idag. Finland har samma nivå på sin socialförsäkring som den som budgeten ger. Men har 30% mindre arbetsfrånvaro. Detta på grund av att försäkringen fungerar bättre där. Fler reformer verkar därför vara på väg.

Pär Nuder nämnde i riksdagsdebatten den sedan fyra år av depression sjuka ”Veronica” som ett exempel på hur den nya budgeten slår emot människor. Appropå Finland kan jag berätta om ”Miika” som är sjukpensionär sedan tjugo år. Detta på grund av kraftig alkoholkonsumtion. Anledningen att han flyttade till Sverige var just på grund av möjligheten till uppehälle genom att utnyttja trygghetssystemet. Han vill inte flytta tillbaka till Finland eftersom han där skulle vara tvungen att söka sig ett arbete. Pär Nuder tycker inte det är något problem, utan vill ytterligare belöna ”Miikas” livsstil.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: