Skatteamnesti?

plundring.gif
Dagens industri skrev för någon vecka sedan om Socialdemokraternas ilska över och anklagelse om att regeringen inför en skatteamnesti ”i smyg”.

Bakgrunden är att Alliansen tog det enda rätta beslutet om att avskaffa förmögenhetsskatten. Men det var också sagt att man skulle fortsätta att registrera människors eventuella förmögenheter. Nu tog man dock sitt förnuft till fånga och har ändrat sig. Banker och finansinstitut kommer inte att vara skyldiga att skicka in kontrolluppgifter om hur mycket som folk har på banken.

Affiliator Affiliateprogram

Det är alltså detta som Socialdemokraterna menar är en skatteamnesti. Något som tillbakavisas av Anders Borgs statssekreterare. Alla kommer ju ändå att få betala skatt på sina ränteinkomster, menar han. Ett uttalande som missar en stor del av poängen, nämligen att odeklarerade inkomster inte kommer att lagföras.

Men är detta en skatteamnesti?
-Nja, frågeställningen får nog brytas upp lite…

Ser det ut som en skatteamnesti?
-Ja, rent tekniskt gör den faktiskt det.

Funkar det som en skatteamnesti?
-Nej, konsekvensen kommer inte att bli att pengar flyttar tillbaka till Sverige. Och det kommer inte, i sig själv, medföra att pengar i högre utsträckning kommer att stanna kvar i Sverige eller att förmögna människor vill flytta hit.

Utges det för att vara en skatteamnesti?
– Nej. Regeringen har klart och tydligt sagt att inga skattemnestier skall utlysas. Och det är faktiskt viktigt vad man kallar något för, eftersom den symboliska dimensionen skvallrar om hur intentionen ser ut. Om det skulle funka som amnesti är det oavsiktligt och inga ytterligare ansträngningar kommer att göras för att uppfylla ett oavsiktligt mål.

Hur som helst tror jag att effekterna kommer att bli mycket små. Varför skulle någon vilja chansa på att flytta sitt kapital till Sverige när intentionen om en skatteamnesti saknas. Och dessutom när oppositionen klart har påpekat att de vill införa den ologiska, kontraproduktiva och irrationella förmögenhetsskatten. Här har människor under decennier lagt ned tid och pengar på att skydda sina pengar, inte kan en sådan här liten sak få dem att göra allt ogjort. Först när en komplett skatteamnesti utlyst, där amnestin inte kan återkallas utan är för evigt skyddade från förmögenhetsbeskattning och dylikt trams, kan vi i Sverige få åtnjuta något av den halva biljon kronor som sökt skatteasyl utomlands.

Tidningsbutiken.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: