Vänsterpartiet vill ha politisk pension

nosaving.jpg

Hör åsikter ihop med pengar? Kan moraliska principer eller politiska övertygelser tillåtas styra över investeringar? Svaret är självklart JA. Men eftersom alla inte tycker lika bör det vara upp till den enskilde att bestämma om eller hur de egna pengarna skall användas i dessa syften.

Nu vill dock Vänsterpartiet, sin kommunistiska tradition troget, skapa ett åsiktsmonopol vad gäller pensionsplaceringar.

Det bör vara upp till var och en om man tror att påtvingade miljöaspekter är bra för företag. Individen bör bestämma om de egna kapitalet skall satsas i branscher såsom alkohol, tobak, vapen eller kommersiell spelverksamhet. Detta är ju samvetsfrågor och är man en nykterist som ogillar tobaksrök, tror att världen står inför ett pacifistiskt paradistillstånd och anser att spel om pengar är ett lottlöst mentalt slaveri, då ska man ha all rätt och frihet att kunna välja bort sådana investeringar. Med andra ord bör varje enskild sparare ha rätt att förvalta sitt pensionskapital på så sätt att enskilda principer eller åsikter kan få spela högre än avkastningskrav, eller inte.

Men med det upplägg som är nu, med AP-fonder och en myndighet som PPM, kan ju sådana val inte göras. Istället är man utelämnad till politiskt tillsatta direktörer och byråkrater. Dessutom med det nämnda hotet från vänsterpartiet över sig. Tilläggas kan att tredje AP-fonden utesluter bolag som

producerar vapen som vid normal användning bryter mot folkrätten eller icke spridnings-avtalet. Med detta avses i första hand kärnvapen, kemiska och biologiska stridsmedel samt personella minor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: