De tre bästa finansfilmerna

Som filmälskare med intresse för finans och ekonomi vill jag rekommendera de i mitt tycke tre bästa filmerna som på något sätt beskriver finansvärlden bakom kulisserna. Håll till godo!


gordon-gekko.jpg
1. Wall Street (1987)

Filmen som färgade 1980-talets verklighetsbild av den amerikanska finansmarknaden. Fångade essensen hos yuppiefolket och dess drivkrafter såsom snabba pengar, snabba bilar och nyrik vräkighet. Charlie Sheen spelar den framgångshungrige aktiemäklaren Bud Fox som vänder sin arbetarklassbakgrund och sin fars värderingar ryggen när han ger sig i lag med den framgångsrike bolagsslaktaren Gordon Gekko, briljant spelad av Michael Douglas. Adepten Fox blir mentorn Gekkos insiderspion och frontman i det hänsynslösa spelet på Wall Street.
Frågan är dock vad som gett mest eftertryck? Filmens småborgerliga sensmoral eller Gordon Gekkos brandtal för den kliniska kapitalismens överlägsenhet och den politiskt inkorrekta åsikten om girighetens nödvändighet för utveckling?

Sammantaget en oslagbar hollywoodsaga om makt, pengar och moral.

Köp filmen Wall Street på CDON


boilerroom.jpg
2. Boiler Room (2000)

Giovani Ribsi gör en fantastiskt skådespelarinsats som den avhoppade studenten Seth Davis. Att han försörjer sig genom att framgångsrikt driva en svart spelklubb för collegestudenter ses dock inte med blida ögon av den stränge fadern. Så när en gammal kompis övertalar honom om att det går att tjäna stora och snabba pengar som aktiemäklare nappar han. Men på det aggresiva mäklarhuset J.T Marlin är dock konventionerna långt ifrån ortodoxa. Och Seth blir snart nyfiken på varför han och hans kollegor bara blir rikare och rikare samtidigt som kunderna blir fattigare och fattigare.

En film om pengars förförelse, ekonomiskt svindleri och att vägen till det ekonomiska himmelriket är kantad av elaka avsikter. Tyvärr ständigt aktuellt.

Köp filmen Boiler Room på CDON


db_glenros.jpg
3. Glengarry Glen Ross (1992)

Denna film är ett av få exempel på att det faktiskt går att göra bra filmer av en teaterpjäs. Handlar om en grupp fastighetsmäklare som säljer per provision med mer eller mindre goda etiska föresatser. En helgjuten gestaltning av maskineriet i en fastighetsmäklarfirmas inre. Fantastiska skådespelarinsatser och ett manus som på ett mycket realistiskt sätt fångat allt som har med säljande att göra. Karaktärerna känns helt trovärdiga och som hämtade ur verkligheten. Al Pacino gör här en av sina bästa roller.

En tragikomisk film om säljandets konst och mystik där aktörerna slits mellan hopp och förtvivlan.

Filmen Glengarry Glen Ross går att hyra hos Lovefilm

Köp teatermanuset på AdLibris


roguetrader.jpg
Bubblare: Rogue Trader (1999)

Filmatiseringen av Nick Leesons resa från ung och lovande trader till fängslad finanssvindlare som sänkte en 300-årig bank.

Köp filmen Rogue Trader på CDON

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: