Finansporträtt: Hans Rausing

Foto av Caj Müller

Som ”Årets svensk i världen 2007” är han vid 81 års ålder något av en ikon. Av Forbes rankas han som världens 56:e rikaste person. Arvtagare, imperiebyggare och entreprenör: Hans Rausing.

Hans Rausing föddes 1926. Han blev VD för Tetra Pak år 1954.

Förpackningsföretaget Tetra Pak grundades 1930 av fadern Gad Rausing under namnet Åkerlund & Rausing. Genom revolutionerande inovationer av förpacknigsprodukter växte företaget från en handfull medarbetare till ett multinationellt imperium med verksamhet i 170 länder och mer än 30 000 anställda. Företaget har länge varit såväl marknadsledande som marknadsdominerande. Efter uppköp av Alfa Laval och det franska Sidel har en industrigrupp bildats under namnet Tetra Laval.

Hans Rausing styrde koncernen under 37 år fram tills han 1995 sålde sin del till brodern Gad (1922-2000) för drygt 40 miljarder kronor. Detta för att minimera ägarkonflikter samt för att han tyckte att företaget blivit för stort och trögrörligt.

Han själv och företaget flyttade utomlands på grund av det kvävande skattetrycket och de hotande löntagarfonderna i början på 80-talet. Koncernens huvudkontor är idag beläget i Schweiz och själv är han sedan länge bosatt i Storbritannien, på godset Wadhurst Park i sydöstra England. Han behåller dock kontakten med sitt ursprungsland genom ett sommarhus i skånska Torekov.

Foto av Caj Müller

Men här har inte vilats på några lagrar. Med stor energi, dynamisk upptäckarglädje och entreprenörsanda har han ägnat sig åt nya företag och projekt. Han var en tidig investerare i Ryssland och Ukraina. Det senaste affärsprojektet är företaget Ecolean, som utvecklar och tillverkar miljövänliga förpackningar för flytande livsmedel, bland annat i Kina.

Förutom att vara årets svensk är Hans Rausing bland annat riddare av brittiska imperiets orden samt medicine hedersdoktor vid Lunds universitet.

Smultronställen.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: