Fondsparandets fällor

mousetrap.jpg

Trots mitt tidigare utfall gentemot fonder har jag trots detta ändå några. Dels på grund av PPM, men även eftersom jag vill investera på marknader som jag inte kan komma åt via min vanliga aktiemäklare. Därför vill jag beröra de vanligaste fällorna, vid val av förvaltare samt vid val av fond.

1. Storbankerna
De tjänar pengar varje gång de lyfter baken. De kallar sig för ”rådgivare” men är inget annat än säljare. Ju lönsammare produkt för dem, desto mer lägger de på marknadsföring, provision och övertalning. De säljer självklart hellre en produkt med onödigt höga avgifter än låga.

2. Aktiva aktiefonder som är indexfonder
En aktiv aktiefond är dyr i drift för förvaltaren, men därmed kan man också ta rejält betalt. Men om man bara viktar en fond mot index och/eller fyller på med indexobligationer, är driften billig och därmed också avgifterna låga. Mest pengar kan man tjäna om man låtsas att en indexfond är en aktiv fond. Då är den ju billig i drift, men man kan dessutom ta rejält betalt. Akta dig för sådana blåsningar. Vill du ha en indexfond, köp andelar i en billig sådan. Vill du ha en aktiv fond, se till att den verkligen är det.

3. Överaktiva fondförvaltare
Precis som de flesta rådgivare fungerar som säljare fungerar många analytiker som trumslagare på ett galärskepp. De slår på trumman för att öka takten. Köp eller sälj! Oavsett vilket tjänar de sina arbetsgivare genom att öka antalet transaktioner, och därmed courtage. Därför finns det fondförvaltare som är överaktiva. De kan byta ut hela sitt innehav under ett år. Varför? Därför att alla företag de köpte i maj är dåliga i november? Nej, för att öka transaktionerna och därmed använda dina sparpengar som glidmedel i courtagejakten.

4. Komplicerade upplägg
Inom vissa delar av finansbranschen har det utvecklats till en konst att göra komplicerade upplägg för att öka sina egna intäkter så mycket som möjligt. I fondfallet kan det handla om utländska försäkringslösningar, fond-i-fonder, ”säkra” strukturerade sparprodukter och onödigt tillkrånglade pensionslösningar.

Kontentan blir att det är du själv som skall ta besluten vad gäller ditt sparande i så hög grad som möjligt. Detta förutsätter naturligtvis kunskap, intresse och tid. Visst, något kanske inte alla har. Och det är faktum som dessa ”rådgivare” lever på och som möjliggör storbankernas enorma vinster. Men jag förstår allvarligt talat inte varför människor i allmänhet kan lägga så enormt mycket tid på små ekonomiska vinster: genom att till exempel invänta reor för att spara några hundralappar i klädinköp. Samtidigt som de inte bryr sig om sitt sparande till pension eller annat, där hundratusentals kronor står på spel. Börja därför bry dig om ditt sparande i fonder!

Länkar du kan ha nytta av:
Amerikanska fondgranskaren Morningstars svenska sida.

Finansportalen – guide till bättre privatekonomi.

Bopunkten.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: