Skytte skjuter skarpt

skytte_goran.jpg

Göran Skytte har skrivit en mycket träffsäker kolumn i SvD. Den handlar om varför opositionen leder över regeringen i opinionsmätningarna.

För det är ju så att trots att regeringen försöker vända den omoderna och destruktiva svenska näringslivs- och arbetsmarknadspolitiken, vilket har resulterat i en rejäl boost i en redan stark högkonjunktur, verkar de inte ha opinonen med sig.

Jag tror mycket ligger i sossefieringen och trygghetskramandet som Skytte tar upp. Socialdemokrati har länge varit en överideologi, vilket inte minst moderaternas makeover verifierar. Och i Sverige har det länge funkat som så att alla andra ska ta allt ansvar och alla risker förutom medelsvensson. Vilket lett till världens högsta skatter, en ofantlig sektor och ett trögt näringsliv med dito arbetsmarknad, där folk hellre bränner ut sig än säger upp sig från sitt jobb.

Sant är också att symbiosen mellan medier och politik ofta leder till ytlighet. Orsak och verkan blir sällan tydligt. Därför kan en företrädare för det parti som skapat förorterna, både bokstavligt (ATP-pengar byggde miljonprogrammen) som symboliskt (gynnande av utanförskap), bli lovordad då hon utlovar ofinanserat pengaregn över detsamma.

Men Skytte behandlar även regeringens tafatta första regeringsår som en delorsak.

Vad som egentligen behövs är en klassisk övergripande berättelse. Vi har nu levt i det socialdemokratiska Sverige i över 70 år, det så kallade välfärdssverige med ”den svenska modellen” och folkhemmet. Vi behöver desperat en ny övergripande berättelse, med nya individuella såväl som kollektiva mål, ambitioner och lösningar. Den bör berätta om att personligt ansvar ger självförtroende, frihet och stärkta relationer. Att samhället och dess levnadsvillkor inte är beroende av AMS eller försäkringskassan utan är direkt sammanhängande med hur livskraftig det privata företagandet är.

Utan en sådan övergripande berättelse finns alltid risken att regeringen får agera defensivt gentemot spöken från ett dött samhällsideal.

Köp gärna Skyttes bok ”Dårarnas paradis”, en samling kolumner skrivna för SvD 2004-2006.

Glasögon i din styrka från 395 kr inkl. porto!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: