Boktips: Rich Dad, Poor Dad

kiyosaki.jpg

Robert Kiyosaki heter mannen som i vissa kretsar blivit den nya klart lysande gurun inom bli-rik genren. Hans genombrott var boken Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång. 2003 gavs den ut på svenska av Ekerlids förlag, som även utger författarens övriga böcker.

Det pedagogiska uplägget i boken utgår ifrån en rik far och en fattig far. Den fattiga fadern är Kiyosaki:s verkliga fader, en hårt arbetande lärare på college. Den rike fadern är Kiyosaki:s mentor och fadersfigur, en entreprenör som hoppade av gymnasiet. Genom att spela dessa två gentemot varandra, vad de betydde under hans uppväxt, vad de lärde honom samt jämföra deras olika filosofier kring ekonomi och pengar lyckas han illustrera sin egen formel för ekonomisk framgång.

Budskapet och strategierna är enkla. Det gäller att agera så att man bygger upp så pass mycket passiv inkomst som möjligt. Inte olikt mycket av andra råd inom genren. Sänk utgifter och kostnader. Öka dina tillgångar. Återinvestera inkomster. Lär dig skilja på konsumtion och investering osv. Bokens styrka och det som skiljer ut Kiyosaki från andra är att han till så stor del trycker på den mentala biten. Även om strategierna är enkla och välkända handlar ju det svåra om att tillämpa principerna. Och då är sådant som vikten av att kunna bryta vanor, hantera risker, idka självdisciplin, det vill säga att ta kontroll över sig själv och sina finansiella fobier något som Kiyosaki verkligen framhåller. Han binder samman teori och praktik genom att ständigt komma med exempel som påvisar principens enkelhet men tillämpningens fallgropar.

Språket är till stor del amerikanskt klichéartat. Boken innehåller en hel del upprepningar. Men den är lättläst och pedagogisk. Och upprepningarna gör att budskapet verkligen trummas in.

Boken bör ses som en övergripande resurs om attityd och mentalitet. Vill man till exempel ha mer konkreta råd om hur man blir förmögen på aktieaffärer skall man gå direkt till Lynch och Buffet, som Kiyosaki själv refererar till.

Men boken innehåller även en hel del tveksamheter. För att bygga upp sin självdisciplin föreslår Kiyoaki att man till exempel kan gå med i en religiös sekt. Han kritiserar i allmänhet traditionell skolgång, att vara street-smart är det enda som räknas. Han är även väldigt positivt inställd till MLM, det vill säga ”nätverksföretag” som i sina upplägg oftast inte är något annat än ett pyramidspel. Detta kan delvis förklaras med att hans egna böcker sägs ha distribuerats på detta sätt. Åtminstone distribueras hans egna svindyra finansspel Cashflow på detta sätt. Även detta spel tipsar han om i boken.

Värt att tänka på är även att han utgår ifrån amerikanska förhållanden. Vilket gör att en del råd och tips inte riktigt har bäring för en svensk person. Exempelvis kompenseras man inte för sina risker om man väljer att starta ett företag i Sverige, jämfört med USA.

Trots tveksamheter och viss negativ läsupplevelse tycker jag att boken överlag är mycket bra. Den är lätt att läsa och ger en hel del sporrar och aha-upplevelser. Kan man stå ut med viss ”framgångsteologi” och säljsnack så rekommenderar jag en genomläsning.

9189617576.jpg
Köp boken på Adlibris!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: