Myndigheter med spinndoktorer

kimparade.jpg

Igår skrev bland andra E24 om att regeringen vill hindra myndigheter att bedriva opinionsbildning. Men artikeln hade en märklig spinn: detta riskerar att förstöra svensk konsumentupplysning som vi känner den.

Att myndigheters opinionsbildning bör begränsas är ett mycket bra initiativ, som varit en av mina käpphästar under lång tid. Myndigheter är till för medborgarna. De ska hjälpa medborgarna, de skall tjäna medborgarna, till och med skydda medborgarna (betänk den amerikansk polisens motto; ”To serve and protect”). Myndigheter skall inte bedriva propaganda. Eller som SVD skriver i en ledare:

Statliga bolag och myndigheter som Sida, Skatteverket och JämO bedriver mer omfattande opinionsbildning än vad många partier och folkrörelser klarar av. Ja, en del nya myndigheter har som sitt främsta syfte att påverka oss. I stället för att staten förverkligar medborgarnas åsikter, säger staten åt medborgarna hur de ska tycka.

Men vad blir då den samstämmiga vinkeln som är genomgående hos flera medier denna dag? Jo, att svenska konsumenter blir utelämnade åt bluffverksamhet från oseriösa ”företag”. Hurdå? Jo, genom att svenska myndigheter kanske inte längre får publicera varningslistor, eftersom detta kan tolkas som opinionsbildning, som ju skall förbjudas.

I artikeln på E24 framgår att det idag finns varningslistor. En publiceras av en myndighet (Finansinspektionen) och två publiceras av icke-myndigheter (Svensk Handel och Sveriges Konsumenter). Det framgår också att den myndighet som har det övergripande ansvaret för dylika frågor (Konsumentverket), inte publicerar några varningslistor.

Fjädern som blev en höna är alltså Finansinspektionens lista över oseriösa finansbolag. Denna menar man representera alla myndigheters propaganda. Från Folkhälsoinstitutets påpekanden om hur vi bör leva våra liv, till monopolföretaget Svenska Spels självpåtagna helgongloria.

Visst bör det finnas varningslistor över oseriösa företag och affärserbjudanden. Gärna baserade på annat än godtycke och subjektiv bedömning. Och jag tycker att detta gärna kan vara en uppgift för svenska myndigheter, i konkurrens med privata alternativ. Men här blir det tydligt att någon medvetet vill att äpplen och päron skall tas för lika. Hur svårt skulle det vara att göra ett enkelt undantag?

Det är uppenbart att det finns en rädsla inom myndighetskomplexet i Sverige över just denna propå från regeringen. Man är livrädd över att skattemiljarder rycks undan fötterna och att man inte längre kommer att kunna självförhärliga sig själv på andras bekostnad. Potentiella konkurrenter och konsumenter har allt att vinna på att fler och fler varor och tjänster flyttas ifrån den underpresterande offentliga sektorn. Men denna ropar nu uppenbarligen att vargen kommer. Och man lyckas få medierna med sig i kören.

Bopunkten.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: