Gas och olja får ryssland att gå ur sitt ide

rysk björn äter eu-flagga

Rolf Gustavsson, Svenska Dagbladets korrenspondent i Bryssel, skriver ett intressant inlägg om den allt mer aggresiva ryska björnen.

Att Ryssland vill ta betalt med marknadspriser av sina grannländer och forna vänner kan jag ha full förståelse för. Att differentiera sina leveransväger förbi trilskande stater som Vitryssland kan jag också förstå och fattar alls inte jiddret kring en rysk oljeledning inom den svenska ekonomiska zonen. Man skall heller inte anta att internationella maktambitioner är det primära syftet nu när Ryssland efter 70 års kommunism och ett drygt decenium av vilda västern vill nå sin fulla potential som energiproducent och leverantör. Rysslands olja och gas är som den svenska skogen och malmen. Det vore idiotiskt att inte ta tillvara på och kapitalisera de främsta naturtillgångarna. Även om det innebär att utländska investerare får böja sig inför Don Putin. Den ryska statsledningen åtföljer helt enkelt den enda legitima strategi den har, det vill säga Rysslands egenintresse.

Putin

Saken är den att i takt med att Ryssland stiger i graderna på detta mycket viktiga område utökas även dess geopolitiska makt. Att sedan Ryssland utnyttjar detta är inte konstigare än motsatsen. Politiska utspel på den internationella arenan, angående statyer i Estland och spioner i London är tidiga och riktgivande indikatorer om vart det barkar. Och det är denna faktor som bör väcka oro i såväl Bryssel som Stockholm. Oro därför att EU inte har visat samma kraft och beslutsamhet i att ta tillvara på geopolitiska öppningar och möjligheter, såsom i exempelvis Turkiet. Både Bryssel och därjämte Stockholm verkar ha fastnat i en syn på Ryssland som möjligtvis var giltlig 1999. Att Sveriges moderata finansminister ser det svenska försvaret som en budgetfråga må vara ett pikant hjärnsläpp utan förankring men tyder inte minst på en geopolitisk slapphet och naivitet.

Anders Borg

Läs även Bo Pellnäs debattartikel om hur många politiker i Sverige blundar inför utvecklingen i Ryssland.

Företagande.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: