Boktips: Mina bästa investeringar

Peter Lynch

Mannen, myten och legenden Peter Lynch bok Mina bästa investeringar – Tips från en mästare utkom 1994 på svenska. Lynch är troligtvis den mest framgångsrika fondförvaltaren i historien, med Magellan fund som han drev för Fidelity mellan åren 1977 och 1990.

Till skillnad från den tidigare boken, Oslagbara investeringar, där han utvecklade sin av Waren Buffet inspirerade investeringsfilosofi går han i denna bok från teori till praktik. Bland annat genom att utvärdera sina egna placeringar. Vad gick rätt och vad gick snett?

Lynch ”ideologi” är att för eller senare har marknaden alltid rätt. En aktie kan vara undervärderad men i det långa loppet får den alltid en rimlig prissättning. Därför är det bättre att hitta starka bolag med stor potential än att jaga trender och rusningar.

Detta leder till ett antal enkla men användbara regler:
Investera bara i sånt du förstår dig på.
Aktier är som barn – skaffa inte fler än du kan hantera.
Det finns alltid något att oroa sig för. Men låt inte känslorna styra dina beslut – endast fakta.
Makroekonomi är svårt att förutsäga, koncentrera dig på vad som faktiskt händer i de företag du investerat i.

Några av de mer annorlunda råden, vars andemening är att alltid vara vaksam för en bra investering, är till exempel att gå till en galleria och sätta sig och observera. Vilken detaljistkedja har mest ruljangs? Vilken affär går det utför? Vilken klädbutik är populärast bland tonåringar? Själv hittade Peter Lynch ett utmärkt investeringsobjekt då hans tonåriga dotter absolut ville handla hos GAP. En annan rolig detalj är rådet att titta på företagsledningen. Lynch menar nämligen att ett företags kontorlyx står i direkt proportion till ledningens ovilja att belöna aktieägarna. Ett ännu mer givande råd torde vara att alltid fråga alla företag man är i kontakt med vem som är deras värsta konkurrent. På så sätt kan man snart få upp ögonen för ännu mer intressanta investeringsobjekt.

Boken är en redovisning av åren på Magellan fund, med en mängd sådana här guldkorn insprängda. Vidare tas specifika bolag och branscher upp. Bland annat går Lynch utförligt igenom hur man analyserar sparbanker. Utöver detta tar han upp obligationsmarknaden. Reder ut begrepp och gör jämförelser. Att boken ibland kan kännas något daterad är ingen ursäkt. Detta är en bok jag varmt kan rekomendera till alla som är intresserade av finansiella investeringar. Även om man inte delar alla principer och idéer är det en ojämförlig skatt för att förstå och lära sig mer om hur en mästare på investeringar tänker och agerar.

Företagande.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: