Boktips: Spekulanterna

Ännu ett antikvariatfynd. Boken Spekulanterna, med undertiteln Inflation och skattelagar gjorde dem till mångmiljonärer. En skrift från 1984 som räknar 203 sidor och är skriven av Gustaf Olivecrona (en av de berömda journalistiska O:na).

Olivecrona

Denna bok kan delvis ses som en uppföljare till Olivecronas tidigare De nya miljonärerna. I den belyste han tio entreprenörer som lyckats bli förmögna, trots socialdemokrati och ständigt ökat skattetryck. Ingen av dem hade snålat och sparat ihop sina pengar på banken. Tricket då var att låta sin förmögenhet vara inbakad i det egna företaget. Namnkunnigast bland dessa entreprenörer är Ingvar Kamprad och Erling Persson. Dessa tio följs upp, endast en av dem hade valt att låta sig vara skattskriven i Sverige.

Kamprad

Boken Spekulanterna försöker i samma anda leta upp sin tids nya stjärnskott. Detta vävs in i den speciella tidsandan. Kamprads och Perssons tid var en tid av växande folkhem och ständigt ökad takt i ett hungrande efterkrigseuropa. I Spekulanterna får vi följa med in i åttiotalets konstauktioner och börsspekulationer.

Olivecrona tecknar ett intressant tidsdokument över Sveriges politiska och ekonomiska utveckling under de heta åren på 1900-talet. Boomen efter kriget. Tron på att tillväxten var evig. Politisk överbudspolitik med bland annat ATP-reformen som resultat. 70-talets vansinniga industripolitiska satsningar med försenade strukturomvandlingar som följd. Ökat skattetryck, lönekostnader och inflation.

Allt detta resulterade i en intressant biotop för den kapitalist som ville klättra på näringskedjan. För visst är det så, att en kapitalist inte är liktydigt med en industrialist, en branschvisionär eller entreprenör. Nej, en kapitalist är en person som i alla givna lägen kan förmera sitt kapital. I slutet av 70-talet var det politiska och ekonomiska läget sådant att det som lönade sig mest var att ägna sig åt spekulationer med lånade pengar.

Ständigt stigande lönekostnader och en viss åtstramning vad gäller lån till affärsidéer var en indirekt signal till alla duktiga entreprenörer att det inte var lönt att skapa företag och arbetstillfällen. Lån till fastigheter var dock inget större problem. Och med inflationen på sin sida krymper lånet i stadig takt. Samtidigt som det var straffskatt på arbetsinkomster, kom kapitalinkomster jämförelsevis lindrigt undan. Och med goda avdrag, till exempel ränteavdrag, skapades oanade möjligheter för den kapitalist som gav sig på spekulation. Särskilt fastighetsspekulation.

Penser

Uppåtsträvarna 1984 skildras närmare; Erik Penser, Anders Wall, Jan Pehrsson och Sten Mörstedt ägnas var sitt kapitel i boken. Dåtida kontroversiella ämnen såsom nolltaxering och skatteflykt tas upp och diskuteras. Den genomgående tesen är dock att man får de kapitalister man förtjänar. Om produktiva investeringar inte är fördelaktiga kommer kapitalisten att ägna sig åt annat. Det är inte kapitalistens fel, det är de som skapat det ekonomiska klimatet som är skyldiga.

Gustaf Olivecrona har i och med boken Spekulanterna genomfört en kulturgärning och en strålande ”forskningsinsats”. Många av de saker han tar upp, som behovet av riskkapital och satsning på mjukvara och bioteknik, var mycket insiktsfulla. Olivecrona avled 2005. Tyvärr har ingen svensk journalist ännu tagit på sig hans mantel.

Affiliator Affiliateprogram

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: