Boktips: Dynastin Stenbeck

Pengar, makt och sex. Hårda affärsmetoder, starka personligheter och släkt-intriger.

Jan Stenbeck

Stellan Björks biografi över familjeimperiet Stenbeck kallar han för ”en såpopera på riktigt”. Det är nämligen främst huvudpersonerna i dynastin som belyses. Från grundaren Hugo till sonen Jan och vidare till nuvarande familjeöverhuvudet Christina. Men det är i och för sig kanske inte så konstigt då han säger sig vilja hitta drivkrafterna hos aktörerna bakom något så ovanligt som ett finansimperium som är ett familjeföretag i tredje generationen.

Bokens svaga sida är att den i mångt och mycket känns spretig. Materialet består av en mängd intervjuer från ett tidsspann på 34 år. Stora delar utgörs även av tidigare publicerade artiklar. Björk har inte lyckats väva ihop en kronologisk följd och den röda tråden är bitvis trasslig. Den starka sidan däremot är att man får en ganska snabb inblick i Stenbecksgalleriet. Detta på behaglig affärstidningsprosa, utan att några sliskiga detaljer missas.

Grundaren Hugo Stenbeck var affärsbulvan och juridisk hit-man åt starka kort inom det svenska näringslivet. Till familjens särskilda mystik hör alla rykten och spekulationer om Hugos inblandning i Kruegers affärer och efterspelet till dennes självmord. Klart står dock att Hugo Stenbeck var en mycket hårdhänt affärsman, men med en begåvning som räckte till mer än snabba klipp. Att även sonen Jan besatte kunskaper inom finansiellt maktspel av den högre skolan blir man också viss om. Inte minst då arvet efter Hugo skulle skiftas. Fagerstaaffären, då bolaget Fagersta (med rötter från medeltiden) slaktades för att säkra Jans makt över Kinnevik, ”har gått till historien som en av de fräckaste, mest komplicerade, men också mest innovativa finanstransaktionerna i svensk börshistoria”. Jan Stenbeck liknades här vid Gordon Gekko. Men han var även en stor entreprenör. Han bröt tv-monopolet i Sverige och låg i framkant för nyskapande projekt som mobiltelefoni och gratistidningar. Dottern Christina har mycket att bevisa, inte minst om hon har förmåga att behålla imperiet inom familjen och samtidigt behålla familjen intakt. Utöver detta kvarstår frågetecken om vilken strategi hon ska välja för imperiets framtid. Blir hon bara en förvaltare eller kan vi vänta oss lika djärva satsningar som far och farfars? Idag verkar sfären befinna sig emellan hopp och förtvivlan.

9177387201

Annonser

Ett svar

  1. […] Läs mer: Ny Teknik, Jusektidningen, Stellan Björk om sin bok om familjen Stenbeck, Klotband, Realtid1, Realtid2, Realtid3, Realtid4, Affärsvärlden1, Affärsvärlden2, Realtid5, Realtid6, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: