Mona tänker till

SVD:s ledarblogg uppmärksammar en mycket intressant detalj. I en intervju med socialdemokratins Kära Ledare i SJ:s kundtidning Kupé utstakas den ideologiska kompassen…

Mona Sahlin

Mona Sahlin tre viktigaste politiska frågorna är:

”1. Likställ äktenskapen helt oavsett kön.

2. Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheterna.

3. Massiv utbyggnad av vindkraften.”

Ledarbloggen påtalar att jobbfrågan lyser med sin frånvaro. Själv skulle jag vilja kommentera denna djupdykning i politisk filosofi på följande sätt:

1. En i princip oviktig politisk fråga, enligt mig. Detta eftersom det är en trosfråga som varje samfund själv ska besluta om. Äktenskapet är en religiös institution, punkt. Om man sedan vill särprägla de juridiska aspekterna, kan man mycket väl låta registrera partnerskap hos till exempel Skattemyndigheten, oavsett könskombination. Skall för övrigt bli intressant att betrakta hur Sahlins lagförslag tas emot inom muslimska kretsar, nationellt som internationellt. Gentemot dessa har hon ju hittills i alla fall låtsats visa respekt.

2. Varför? Varför detaljstyra över företags egendom och former? Varför gynna en svart marknad? Varför skjuta upp nödvändiga strukturomvandlingar ännu mer, den svenska bomarknaden har lidit tillräckligt av politisk styrning som det är. Att kissa i byxorna kan vara skönt till en början, sedan blir det kallt. Kissa inte mer. De idag förslummade miljonprogrammen byggdes med beslagtagna medel från pensionsfonder. Vems pengar vill Sahlin ta och leka med för att skapa nödvändiga investeringar? Nä, hands off please.

3. Gärna vindkraft. Men inte genom kommando-politik för skattebetalarnas pengar. Det pågår redan en sjudande och spännande utveckling inom branschen. Riskkapital forsar in, nya företag skapas konstant och i garage och verkstäder skissar man och utvecklar nya lösningar. Rör inte. Det behövs inga felsatsningar eller prestigeprojekt. Subventionera inte ineffektiva lösningar med skattemedel utan låt istället en hållbar utveckling och prissättning vara en fråga för branschen och konsumenterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: