Fondkapitalism

Ett nytt hot växer sig starkt på finansmarknaden. 70-talets oljekris har ännu inte mött sin like (tänk peak oil), någon politiskt gödd strukturkris á la Tage G. Pettersson ligger inte om hörnet, tvärt om, men den ”det-har-brunnit-i-huvet” galna fondsocialism sänder sitt kalla eko än idag.

Nomenklaturan

Det var ju tänkt som det sista steget i den marxistiska trestegsraketen för den demokratiska socialismens segertåg (i form av socialdemokratin). Den politiska makten var vunnen, den sociala arenan var storstädad, nu var det ”bara” den ekonomiska sektorn som skulle intas. Eftersom varken socialismen i Sovjet med sitt förstatligande eller Kamrat Tito:s kooperativ lockade med någon segerkrans i ekonomisk ”demokrati” valde Sveriges socialister fondvägen.

Men det var inte bara socialismen med sitt tal om företagens ”övervinster” och sin planekonomiska kommissarie Pettersson som var det mest uppenbara felet. Det var det här med fonder i sig.

I och för sig. Så länge man inte kan handla på alla börser snabbt och enkelt är det mest praktiskt att köpa till exempel en Afrika-fond. Och visst är det bekvämt med en insatt och duktig aktieplockare vid rodret. Men samma meglomani som för eller senare skulle drabbat löntagarfonderna är en inneboende kraft även i de vanliga. Det svenska folket älskar sina fonder, kanske för att den ekonomiska kunskapen är så grund. Genom statens ägande och AP-fonderna äger svenskarna företag och värdepapper till ett värde av 1 444 miljarder. PPM, avtalspensioner och privata försäkringar därjämte för 2 250 miljarder samt övrigt fondsparande för 660 miljarder. Totalt 4 354 miljarder kronor som alltså skvalpar runt utan aktiva ägare.

Detta är bara början. Olle Rosander skriver på dagens Brännpunkt i SVD om fondkapitalismen:s brister där tjänstemän förvaltar enorma summor pengar, andras pengar, där de egentliga ägarna inte kan/vill ta ett aktivt ägande.

Vi behöver fler och starkare kapitalister, och vi behöver vara rädda om de vi har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: